Stadstuinieren op z’n Berlijns

Tempelhofer Park

Wist je dat maar liefst 22% van Berlijn uit parken en natuur bestaat? Het grootste park was lange tijd Tiergarten, oorspronkelijk aangelegd als jachtgebied voor de toenmalige heersers, nu een park pal in het centrum van de Duitse hoofdstad van 210 hectare.
Maar in 2010 opende het stadsbestuur Tempelhofer Park, een lap grond van 300 hectare. Waar vroeger vliegtuigen af en aan vlogen, zitten mensen nu in het gras, vliegeren ze op de voormalige landingsbaan of kweken ze groenten in bakken.
Stadstuinieren pakken de Berlijners op hun typische, lichtjes anarchistische wijze aan. Schoenen, voetballen en zelfs kano’s worden omgebouwd tot bloembakken. Tomaten, courgettes en kolen groeien kriskras door elkaar.

 

 

Prinzessinnengarten

De meest bekende stadstuin is Prinzessinnengarten, in het hart van de wijk Kreuzberg. Naast de vele moestuinhoeken, vind je er ook een (zelfgebouwde) speeltuin, overdekte workshophoeken, educatieve panelen over het bodemleven, een plantenwinkel en zelfs een bescheiden restaurant waar vrijwilligers heerlijke gerechten koken met de groenten uit de tuin. Je kan er leren koken of een imkercursus volgen. Deze vrolijke en chaotische stadstuin is terecht een geliefde plek bij buurtbewoners en toeristen die meer willen zien dan Checkpoint Charlie of de Brandenburger Tor.

 

Himmelbeet

Iets meer bescheiden is de moestuin ‘Himmelbeet’ in de multiculturele wijk Wedding ten noorden van het centrum. Hier kunnen buurtbewoners voor 60 euro per jaar moestuinbakken huren. Wie geen groene vingers heeft kan er in het weekend terecht voor een hapje en een drankje of biologisch geteelde groenten kopen.

ECF Farmer’s Market

ECF Farmer’s Market pakt het dan weer professioneler aan. Op de site van een voormalige moutfabriek kweekt het stadslandbouwbedrijf tomaten, meloenen en paprika’s via hydrocultuur in warme serres. In de koude serres groeien sla en kruiden. Op donderdag en zaterdag  kan je in de winkel groentepakketten kopen, maar ook biologische dranken en plantgoed. De winkel is bescheiden, maar toch populair bij de Berlijnse bevolking.

Het project stelt zo’n tien mensen te werk en er helpen ook een aantal studenten mee. Een aanrader is de rondleiding in de serres die je elke eerste vrijdag van de maand kan volgen.

 

Stadstuinieren 2015-06 | Tekst: Bie Van Giel