Toffe televisietuinman: Lodewijk Hoekstra

“slakken kun je bestrijden met korrels op natuurlijke basis, maar veel beter met vogels”
Lodewijk Hoekstra is, waar het tuinen betreft, hét gezicht van de Nederlandse televisie. Hij presenteert bij verschillende televisieprogramma’s items over tuinen, waarin hij advies geeft en ontwerpt dat het een lieve lust is. Ook adviseert hij gemeentes over de inrichting van openbaar groen, en dan is Hoekstra ook nog betrokken bij projecten om de aandacht te vestigen op de benarde toestand van bijen. Zo liet hij vanaf het dak van de Bijenkorf in Amsterdam bloemenzaadjes los, als startschot van een landelijke actie.

Samen met compagnon Nico Wissing, met wie hij onder andere een tuin voor de Floriade in Venlo ontwikkelde (met daarin een voorbeeld van ‘City-Farming’), promoot Hoekstra het gebruik van duurzame materialen in tuinen en buitenruimtes, via NL Greenlabel.

Lodewijk 1DUURZAAM EN BIOLOGISCH

De woorden ‘duurzaam’ en ‘biologisch’ hoort men je de laatste tijd steeds vaker uitspreken.
“Jazeker, ik kom steeds meer terug op zaken waar ik vroeger wat gemakkelijker mee om ging. In mijn boekje, dat acht jaar geleden uitkwam, had ik het bijvoorbeeld nog over tropisch hardhout als goed materiaal. Dat zou ik nu nooit meer doen. Ik ben erg voor het gebruik van Hollands hout; Lariks, Eiken, dat is uitstekend, duurzaam, en nog mooi ook. Bestrijdingsmiddelen gebruik ik helemaal niet meer. Slakken kun je bestrijden met korrels op natuurlijke basis, maar veel beter met vogels, en je kunt je tuin zo inrichten die vogels ‘m weten te vinden, door bijvoorbeeld bessenstruiken te planten. En bijen zijn dol op bloeiende planten als lavendel en vingerhoedskruid. Dieren in de tuin zijn goed voor de natuur, bovendien wordt de tuin dan echt een plek waar iets te beleven valt. En daar gaat ’t allemaal om.”

 Moestuinen zijn geloof ik niet echt jouw specialiteit?
“Ik ben inderdaad geen moestuinspecialist. Maar ik promoot het wel, ook binnen mijn programma ‘Eigen Huis & Tuin’, doen we regelmatig iets met het verbouwen van groenten. Ik trigger de mensen zo veel mogelijk, om lekker met groen aan de slag te gaan. De gemiddelde tuinbezitter heeft niet meer genoeg feeling met zijn stukje grond, en daar wil ik mensen in begeleiden. Niet speciaal met het verbouwen van groenten, maar voornamelijk met tuinen waar het fijn verblijven is.”

Lodewijk 5FEELING MET DE NATUUR

Wellicht heb je, net als wij, gemerkt dat er een trend is om meer zelf te verbouwen, vooral in de stad?
“Ja, ik heb dat zeker geconstateerd. Ik denk dat dit een gevolg is van hoe de branche jarenlang is omgegaan met de consument. Er is voor tuininrichting alleen maar gefocust op zo weinig mogelijk onderhoud, in veel tuinen zijn voor het gemak grote tegels gelegd. Eigenlijk wordt de tuin veelal gezien als een verlengstuk van de woonkamer, zelfs met een heater om het warm te houden. Ik ben daar flink van teruggekomen. Met duurzaam tuinieren heeft dat niets te maken. Het hele idee van tuinieren is zo verschraald. Ook omdat we het hele jaar door opgefokte planten kunnen kopen. Het gevolg is dat ze niet eens meer weten wat een vaste plant is, of iets als stekken. Dat mensen nu weer meer zelf gaan kweken zie ik als een tegenreactie. Men wil weer weten waar een komkommer eigenlijk vandaan komt. En gelukkig spelen de marktpartijen daar ook op in, grote tuincentra bieden steeds meer kweekproducten aan, jonge sla, bietjes enz. Ik ben absoluut heel blij met die ontwikkeling.”

Begrijp ik hieruit dat je wel heil ziet in stadslandbouw?
“Ik zie stadslandbouw vooral als projecten voor sociale samenhang. Het gaat niet zozeer om de oogst, maar om de contacten met andere tuinders. Ik heb ook meegewerkt aan concepten waar dat gebeurt, zoals de stadstuinen Amphionpark in Doetinchem. Daar zijn groepen mensen met elkaar aan het werk in hun moestuinen. Geweldig. Ik vind ’t altijd goed als mensen, liefst met hun kinderen, samen bezig zijn in de natuur, op alle manieren.”

Heb je ook ervaring met dakterrassen?
“Ik heb in mijn programma’s zeker ook dakterrassen ingericht. Maar ik moet zeggen dat ik ook daar vrij weinig heb gedaan aan het telen van groentes. Je moet toch wel heel goed bedenken hoe het zit met wind, en hoeveel gewicht het dak kan hebben. Maar zonnig zijn daktuinen wel, dat is een pluspunt.”

 

Lodewijk2EIGEN HUIS & TUIN

Heb je zelf een tuin bij je huis?
“Die heb ik, in het Gooi, en ik had er ook eentje toen ik nog in Amsterdam woonde. Het was zelfs een vrij grote tuin voor stadsbegrippen, in Bos en Lommer. Ik doe, en deed ook destijds altijd wel wat met kruiden. Ik heb een kweekzak met wat tomaten en dergelijke voor de kids, maar een moestuin kan je het niet noemen.

Ik vind het heel belangrijk om mijn kinderen te interesseren in groen. Ze zijn nog klein, maar ze vinden het al leuk om buiten bezig te zijn, net als de ietsje oudere kinderen, met wie ik voor mijn programma Green-Kids in de natuur actief ben. Contact met de natuur vind ik echt heel belangrijk voor de opvoeding. Ik verhuis misschien binnenkort weer terug naar Amsterdam. Ik hoop erg op een huis met tuin.”

Wroette je zelf ook al jong met je handen in de aarde?
“Jazeker, mijn ouders hadden een woonboerderij in Eemnes. Zij waren altijd in de tuin bezig, en verbouwden groenten, die goed smaakten. Hun stuk grond is nu wat kleiner, maar als ik bij ze ben, help ik ze nog steeds graag in de tuin. Mijn moeder maakte altijd heerlijke pompoensoep.”

Hoe staat het met NL Greenlabel?
“Heel goed. We hebben inmiddels meer dan honderd partners. We maken duurzaamheid meetbaar doormiddel van een paspoort. Het is ons gelukt een methodiek te ontwikkelen in de vorm van een paspoort waarbij we alle buitenruimtes, zoals parken en pleinen, kunnen toetsen op duurzaamheid en de ecologische footprint. Zo krijg je in één keer een meetbaar duurzame buitenruimte.’’

 

LODEWIJKS LIEVELINGSSOEP

 • Ruim een kilo pompoen
 • 2 uien
 • 2 tenen knoflook
 • 250 g winterpeen
 • 3 el olijfolie
 • 2 laurierblaadjes
 • 1 tl komijn (djinten)
 • 1 tl kerrie
 • 1 liter kraanwater
 • 1 groentebouillontablet
 • 2 druppels tabasco
 • 125 g crème fraîche
 • verse basilicum

 

Snijd de pompoen stukken, schil hem.
Verwijder de zaden en de draderige binnenkant.
Schil de uien en winterpeen en snijd fijn.
Verhit de olie in een grote pan en bak pompoen, winterpeen en ui 5 min.
Voeg de geschilde knoflook, laurierblaadjes en komijn toe.
Voeg water en het bouillontablet toe.
Breng aan de kook en laat in een half uurtje gaar worden.
Verwijder de laurierblaadjes. Pureer de soep en breng op smaak. Schep de soep in diepe borden of kommen en schep er crème fraîche op. Garneer met basilicum.

Stadstuinieren 2015-01 Tekst: Edith Andriesse Fotografie: Ton Bouwer en RTL Nederland