Tuinieren onder glas: Meer plezier en mogelijkheden - Stadstuinieren
artikel

Tuinieren onder glas: Meer plezier en mogelijkheden

Tuinieren onder glas
“Meer plezier en mogelijkheden”
Iedere gepassioneerde moestuinier komt vroeg of laat tot de vaststelling dat er heel wat meer kan met een kweekbak, tunnel of kas in zijn tuin. Tuinieren onder glas of folie zorgt voor meer mogelijkheden en een aanzienlijk langer tuinseizoen.

 

Tuinieren onder glasWarmte en licht zijn essentieel voor de gewassen in onze moestuin. Helaas zijn ze in onze contreien ook schaars goed. Kan je dat als tuinier niet aanvaarden – en waarom zou je eigenlijk? – dan kan je de natuur een handje helpen met een kleine kweekbak, wie meer ruimte heeft kan voor een kas gaan .

In het voorjaar zijn kassen een ideale kweekruimte voor kleine plantjes. In de zomer is het de perfecte groeiomgeving voor tomaten, pepers, paprika’s, komkommers. In de herfst zorgt de kas voor de verlenging van het zomerseizoen (wanneer het buiten al wat kouder wordt). En in de winter tot slot kan de kas een overwinterplaats worden voor gevoelige plantjes.

Kweekbak, tunnel of kas?

Tuinieren onder glas 1Een koude bak of kweekbak
Een kleine kweekbak beschermt voornamelijk tegen extreme weersomstandigheden die fataal kunnen zijn voor de planten: vrieskou, felle wind, hagel… In de voorjaarsmaanden zorgt de koude bak ervoor dat het plantje vroeger kan kiemen en rijpen. ‘s Nachts kan je de bak met speciale matten afdekken om de temperatuur in de kweekbak beter te behouden. Net als bij kassen is het essentieel dat de vensters makkelijk openen want zodra de temperaturen stijgen moeten de planten regelmatig gelucht worden.

Tunnels
Tunnels worden meestal gekozen als budgetvriendelijk en mobieler alternatief voor een echte glazen kas. Tunnels beschermen de planten tegen de wind maar nauwelijks tegen vorst. Kies voor een tunnel met bogen in gegalvaniseerd staal of aluminium en folie in polyethyleen. Deze is UV-bestendig, heeft een langere levensduur en zorgt voor een betere lichtverspreiding. Dat laatste voorkomt dat de planten in de kas bij warm weer verbranden. Een gladde folie voorkomt ook dat er te veel stof aan hecht want dat zorgt voor minder licht voor de planten.

Kassen
Een kas biedt de meeste mogelijkheden om onder glas te tuinieren. Deze kas kan je in tegenstelling tot een tunnel ook echt isoleren en verwarmen. Je hebt kassen in diverse maten, stijlen en ook kleuren waardoor je altijd iets vindt dat past.


Essentiële vragen bij de keuze van een kas

Tuinieren onder glas 2Een muurkas of een kas met rechte of schuine wanden?
Een muurkas wordt tegen de buitengevel aan de zuidkant van de woning voorzien. Zo kan men profiteren van een ‘warme muur’ (waar de zon op schijnt) en is een muurkas eenvoudiger en goedkoper te isoleren en te verwarmen dan een vrijstaande kas.
Bij de vrijstaande kassen is er keuze tussen modellen met rechte wanden en met schuine wanden. Schuine modellen hebben door hun vormgeving minder winddruk en zijn stabieler omdat het gewicht van het dak beter verdeeld wordt. Ook zorgen ze voor een optimaler plaatsgebruik. Het belangrijkste voordeel is dat de schuine wanden beter zijn om het zonlicht bij de planten te laten komen, met name in de winter wanneer de lichtintensiteit beperkt is. De schuine wand zorgt dan namelijk dat het zonlicht van de lager staande zon in een gunstiger hoek op de planten schijnt.

Tuinieren onder glas 3Polycarbonaat of glas?
Een kas in polycarbonaat biedt een uitstekende isolatie en is bestand tegen de impact van takken en hagel. Dit materiaal is licht en veilig omdat er geen risico op glasbreuk is. Let erop dat je voor UV-bestendig en helder polycarbonaat kiest, dat laat het zonlicht beter door (bij 6 mm dikte 82%).
Een kas in tuinbouwglas laat ongeveer 90% van het zonlicht door maar filtert wel het schadelijke ultraviolette licht van de zon. Nadeel is dat tuinbouwglas bij glasbreuk gevaarlijke snijwonden kan veroorzaken. Daarom kiest men beter voor veiligheidsglas dat bij breuk in duizenden onschuldige kleine stukjes uiteenvalt.
Voor het dak van de kas opteert men bij voorkeur voor gehamerd glas in plaats van helder glas. Gehamerd glas zorgt voor een betere spreiding van het zonlicht en voorkomt dat de planten op warme zomerdagen verbranden.

Metalen of betonnen fundering?
De fundering van de kas beschermt tegen druk vanuit de ondergrond . Vorst in de winter zorgt ervoor dat het grondwater op ongelijkmatige manier de fundering de hoogte induwt. In de zomer zou het grondwater voor verzakkingen kunnen zorgen.
Meestal kiest men voor beton of voor een zelfdragende fundering in metaal of aluminium. Een zelfdragende metalen of aluminiumfundering zorgt voor een ideale bescherming en vermijdt dat de grond in de kas afgesloten geraakt van de grond buiten de kas. Zo kan de kas makkelijker gespoeld worden. Dat spoelen is belangrijk want het voert de in de grond opgebouwde zouten af en voorkomt dat de planten er onder lijden. Dat spoelen doe je elke winter door gewoon de bodem van de kas onder water te zetten.

Waar plaats je de kas?
Kies voor een zonnige, tegen de wind beschutte plaats die harmonieert met het geheel van de tuin. Plaats de kas bij voorkeur met de nok naar het zuiden en noorden: zo profiteer je maximaal van de warmte van de opkomende zon want dan staan de lange zijdes naar het oosten en westen gericht. Wanneer een lange zijde van de kas naar het zuiden staat, is de kans groot dat het zonlicht in de zomer te fel is.

Ervaren tuiniers zullen het beamen: kweekbakken, tunnels en kassen zorgen voor een beter resultaat. Tuinliefhebbers ontdekken al snel hoe talrijk de mogelijkheden van een kas zijn. Bovendien is een mooie, stijlvolle kas  ook een esthetische meerwaarde voor de tuin en kan het ook een leuke plek zijn om te vertoeven.

Moestuin voor kinderen: Leuk, leerzaam, en lekker
Start je moestuin, begin met de bodem

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2015-02 Tekst: Niko D’Hont

logo
Sluiten
close