fbpx

Groene vragen of megatrots op je oogst? Deel het hier!

Laatste nummer

Forum

Heb je een vraag over Stadstuinieren? Wij hebben verschillende experts die jouw vraag kunnen beantwoorden. Uiteraard kun jij ons ook deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Heb je een vraag? Stel hem hier

Appels dunnen – een betere oogst

Appels dunnen – een betere oogst

Als je het nog niet hebt gedaan, is het nu (tussen half juni en half juli) tijd om je appels te dunnen. Vooral voor jonge bomen is het vaak gezonder om niet alle appels ‘groot te hoeven brengen’.
Door te dunnen heb je meer kans op grote, gave en smaakvolle appels. De boom heeft daarnaast minder kans op takscheuren en er is door de ontstane ruimte rond de blijvende vruchten, minder kans op schimmel.

Sla (zaaien) in de kelder

Sla (zaaien) in de kelder

Sla kiemt beter bij een temperatuur tussen de 15 en 23 graden. Dat gaat hartje zomer buiten of in de huiskamer niet altijd lukken. Bij ons staat de sla dus in de kelder, waar het koel blijft.

Tip: Laat wortels van peulvruchten in de grond

Tip: Laat wortels van peulvruchten in de grond

Ja, nogal wiedes dat je de wortels van peulvruchten in de grond laat, denk je wellicht. Maar ik bedoel (ook) na de oogst. Wanneer je de peulen, erwten, capucijners, tuinbonen en bonen rooit, omdat er geen oogst meer aankomt, knip dan de stengels net boven de grond af. De worteltjes blijven dan in de grond achter. Dit is bij de peulgewassen (ook vlinderbloemigen genoemd) zo nuttig omdat er stikstofknolletjes aan de wortels zitten.

Het bed voor de aardbeien

Het bed voor de aardbeien

Om de aardbeien te beschermen, plaatsen we een net over het aardbeienbed. Over het bed zetten we boogjes van elektriciteitsbuis waarover we een net spannen. Stenen aan de zijkanten, of tentharingen of andere grond-ankers, houden het netjes op z’n plek. Het net is wit en fijnmaziger dan het bekende zwarte aardbeiennet. Dat werkt fijner want de vogels raken hier niet in verstrikt.

Groene Portretten: Sla

Groene Portretten: Sla

Als beginnend moestuinier is het bemoedigend om tijdens je eerste seizoen al wat successen te boeken. Er zijn een aantal groenten die daar bijzonder geschikt voor zijn omdat er weinig mis mee kan gaan. Sla hoort daar absoluut bij. Mij gaf het in ieder geval een enorme kick toen ik mijn allereerste zaailingen in mooie, groene kroppen zag veranderen. Om van de eerste oogst nog maar niet te spreken… wat smaakte dat anders dan de sla uit de supermarkt. Deze blaadjes glansden en waren knapperig en fris!

Romke van de Kaa: Moerbei

Romke van de Kaa: Moerbei

In onze tuinen kom je twee moerbeisoorten tegen: Morus alba, de Witte moerbei, en Morus nigra, de Zwarte moerbei. Beide bomen komen van oorsprong uit Azië. De Witte moerbei is bekend van de zijdecultuur, want dit is de boom waarop de zijderupsen altijd worden gekweekt.

Variatie in Rucola

Variatie in Rucola

De afgelopen decennia heeft rucola het van onbekende groente tot een van de meest populaire gewassen in de moestuin gebracht. De opvallende smaak, zijn mediterraan karakter en de eenvoudige teelt zullen daar wel voor iets tussen zitten.

Groene geheimen: Mierik

Groene geheimen: Mierik

Mierik, beter bekend als mierikswortel, is een vaste plant die al meer dan 3000 jaar wordt gekweekt. Deze is afkomstig uit Oost-Europa en in de Griekse mythologie werd gezegd dat zijn extreem gezonde pittige wortels meer dan hun gewicht in goud waard waren…