fbpx

Groene vragen of megatrots op je oogst? Deel het hier!

Laatste nummer

Forum

Heb je een vraag over Stadstuinieren? Wij hebben verschillende experts die jouw vraag kunnen beantwoorden. Uiteraard kun jij ons ook deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Heb je een vraag? Stel hem hier

Bieten kweken

Bieten kweken

Bieten zijn makkelijk en sterk, geven een mooie opbrengst en zijn veelzijdig in het gebruik. Ze verdienen dus een opvallende plaats in de moestuin. Met knollen, stengels, bladeren en zaailingen kun je smoothies, sap, soepen, sausen, stoofschotels en hartige taarten maken. Hoog tijd dus voor meer aandacht en waardering voor deze eenvoudige groenten uit eigen tuin.

Groene Portretten: Rodekool

Groene Portretten: Rodekool

Gelukkig is het nog niet helemaal stil in de tuin en is er nog genoeg te doen en te oogsten. Rodekool bijvoorbeeld. Deze groente (“Brassica oleracea” genaamd) is een van de oudste soorten kool en wordt al duizenden jaren geteeld. De Romeinen waren er dol op en...

Groene portretten: Vijgen

Groene portretten: Vijgen

Een vijg is rijp om te plukken als hij zacht en zwaar is geworden. Laat hem dan niet langer aan de boom zitten, want dan zal hij gaan barsten. Het zijn kwetsbare vruchten die niet lang houdbaar zijn. Eet ze dus het liefst dezelfde dag nog op

Doe het zelf: Stek je Munt

Doe het zelf: Stek je Munt

Leuk om te doen!
Maak in vijf minuutjes je eigen muntstekken.
Knip wat stengels af en verwijder de blaadjes aan de onderkant.
Zet de stengels in een glas water.
Na een paar weken verschijnen de worteltjes.
Als er voldoende worteltjes gevormd zijn kun je de stengels planten.

Recept: Walnotenpasta

Recept: Walnotenpasta

Wie thuis een notenpers heeft staan, zal het liefst de olie uit de walnoten willen halen. Deze olie is super zacht en heerlijk over een salade. Andere culinaire opties zijn er echter ook, van walnotentaart tot deze heerlijke walnotenpasta.

Appels dunnen – een betere oogst

Appels dunnen – een betere oogst

Als je het nog niet hebt gedaan, is het nu (tussen half juni en half juli) tijd om je appels te dunnen. Vooral voor jonge bomen is het vaak gezonder om niet alle appels ‘groot te hoeven brengen’.
Door te dunnen heb je meer kans op grote, gave en smaakvolle appels. De boom heeft daarnaast minder kans op takscheuren en er is door de ontstane ruimte rond de blijvende vruchten, minder kans op schimmel.

Sla (zaaien) in de kelder

Sla (zaaien) in de kelder

Sla kiemt beter bij een temperatuur tussen de 15 en 23 graden. Dat gaat hartje zomer buiten of in de huiskamer niet altijd lukken. Bij ons staat de sla dus in de kelder, waar het koel blijft.