Aan de rand van Vilvoorde, een stadje ten noorden van de Belgische hoofdstad, ligt de tuin van herborist Veerle De Vos. Het hele jaar eet Veerle uit haar tuin: “Er is veel meer eetbaar in de natuur dan wij weten’. Kijk mee in de tuin van Veerle.
Heb je een vraag over Stadstuinieren? Wij hebben verschillende experts die jouw vraag kunnen beantwoorden. Uiteraard kun jij ons ook deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Heb je een vraag? Stel hem hier
Aan de rand van Vilvoorde, een stadje ten noorden van de Belgische hoofdstad, ligt de tuin van herborist Veerle De Vos. Het hele jaar eet Veerle uit haar tuin: “Er is veel meer eetbaar in de natuur dan wij weten’. Kijk mee in de tuin van Veerle.
Hoe kweek je pompoenen en wanneer kun je ze oogsten? Met deze tips van Floor Korte kun je gelijk aan de slag.
Rijpe vijgen kunnen rauw of gegrild worden gegeten. Je kunt ze pureren tot een pasta en als zoetmaker verwerken in taarten, koekjes en toetjes. Ze combineren goed met peer, kaas, noten en vanille. Wij maakten er deze heerlijke salade mee: Salade met vijgen en venkel.
Radicchio, een verzamelnaam voor verschillen de rode kroppen is verwant aan andijvie en witlof. Er zijn heel veel verschillende soorten radicchio. Je kan het kweken of forceren.
Een aardbeienpot of andere pot vol kruiden is mooi en praktisch om bij de hand te hebben. Nu aan het begin van de winter is het een leuk groen element op je terras of balkon.
Verveine, ook wel citroenverbena genoemd, is een heerlijk geurige vaste kruidenplant. De plant is niet helemaal winterhard, maar het lukt toch al jaren om ze buiten te overwinteren. Je kunt meerdere keren per jaar oogsten om de blaadjes te gebruiken voor het maken van ijs of in de kruidenthee.
Het is oktober en de herfst is echt begonnen. Dat is ook weer een beetje jammer, want dat betekent ook dat het moestuinseizoen zo goed als klaar is. Het was een geweldig jaar en nu wordt de tuin steeds leger en maakt zich klaar voor de wintermaanden. Maar niet getreurd want er zijn nog heel wat leuke dingen te doen in de moestuin.
Kiwi is lekker om zo te eten en je kunt er desserts mee versieren. Je kunt het door je smoothie doen of er deze heerlijke meringue mee maken.
De kruiden uit je tuin kun je goed invriezen. Gebruik hiervoor olijfolie en het bakje waar je je ijsblokjes in maakt. Zo kun je de hele winter heerlijke kruiden, per blokje, toevoegen aan je gerechten.In onze kruidenblokjes zit salie, tijm, bieslook en rozemarijn.