Groene vragen of megatrots op je oogst? Deel het hier!

Laatste nummer

Forum

Heb je een vraag over Stadstuinieren? Wij hebben verschillende experts die jouw vraag kunnen beantwoorden. Uiteraard kun jij ons ook deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Heb je een vraag? Stel hem hier

Eten uit de stadstuin: Venkelsoep met saffraan

Eten uit de stadstuin: Venkelsoep met saffraan

Deze subtiele feel good soup is puur plantaardig maar toch vol smaak en fluwelig van structuur door de prei en appel. Venkel en saffraan combineren goed.
Het is een perfecte lunch of met wat brood erbij een lichte maaltijd. In het recept gebruik ik wat huisgemaakte venkelolie. Je kunt dat zelf maken door vooraf wat venkelzaden samen met olijfolie te verwarmen en even te laten trekken.

Barbarakruid kweken en oogsten

Barbarakruid kweken en oogsten

Sommige planten en bomen zet je in je tuin omdat je er goede herinneringen aan hebt. Zo voeren kersenbomen, vlierbessen- en aalbessenstruiken mij altijd terug naar mijn jongste kinderjaren en representeren artisjokken een paar hoogzomerse weken bij een tante in Zuid-Frankrijk.
De meeste planten belanden echter om andere redenen in je tuin. Barbarakruid (Barbarea vulgaris) ben ik bijvoorbeeld gaan kweken omdat de naam me intrigeerde.

Peterselie zaaien

Peterselie zaaien

Peterselie is een geweldig lekker kruid. Het verdient zeker een plaatsje op je balkon of in je tuin. In deze vlog laat ik je zien hoe ik de peterselie zaai. Doe je mee?

Pesto van erwtenscheuten

Pesto van erwtenscheuten

Pesto maken is supersimpel en een goede manier om van een overvloedige oogst af te komen. Daar is het voorjaar de perfecte tijd voor, want hoewel je nog aan het wachten bent op je hoofdgroente, puilen de jonge bladgroenten al de bakken uit.

Gebruik voor de pesto rucola, erwtenscheuten, spinazie, radijstoppen, mosterdblad, knoflook- en uientoppen en kool (zonder de harde nerf). Of zachte bladkruiden zoals koriander, peterselie en salie. Zelfs zachte, rauwe tuinbonen en broccoli worden met succes gebruikt.

Aardamandelen kweken en oogsten

Aardamandelen kweken en oogsten

Aardamandelen, ook wel chufa, tijgernoten en knolcyperus genoemd, zijn de wortelknollen van een grasachtig gewas. Omdat chufa zich enorm snel verspreidt, plant je hem in potten en nooit in de volle grond.
Laat de tijgernoten in de vroege lente een nachtje weken voor je ze plant. Plant ze in een potje compost op een centimeter diepte. Zet op een warme plek tot de grassige sprieten opkomen. Heb geduld, dit kan 3 tot 4 maanden duren!

Kiwi’s oogsten

Kiwi’s oogsten

Deze plant heeft qua grondoppervlak niet meer ruimte nodig dan één stoeptegel. De uitlopers bestrijken echter bijna tien strekkende meters langs de schutting, de muur van het huis en de pergola. We hebben al ruim 1500 vruchtjes geoogst dit jaar, wat een enorme luxe. Omdat een flink deel van de vruchtjes vrij klein is, is schillen te omslachtig en gaan ze zo de sapmachine in. Erg lekker, wekenlang!

Bergthee – Kweken en oogsten

Bergthee – Kweken en oogsten

Bergthee (Gaultheria procumbens) is een laag-groeiende, wintergroene, overblijvende struik met geurende, glanzende bladeren en felrode winterbessen. De unieke smaak wordt gebruikt bij het brouwen van de Amerikaanse root-beer (de originele Coca-Cola). Bergthee houdt van schaduw en kan dat gezellige beetje kleur en leven aan de saaie plekken in je tuin geven.

Veldsla kweken en oogsten

Veldsla kweken en oogsten

Het is en blijft een uitdaging om je tuin tijdens de wintermaanden eetbaar te houden, maar met een gewas als veldsla (Valerianella locusta) kom je een heel eind. Ik vind het in ieder geval een makkelijk te kweken groente.
Ik heb twee grote favorieten als het om rassen gaat: ‘Verte de Cambrai’ en ‘Red Rosie’. De laatste krijgt prachtige bruinrode blaadjes en brengt wat kleur in de wintertuin.