Groene vragen of megatrots op je oogst? Deel het hier!

Laatste nummer

Forum

Heb je een vraag over Stadstuinieren? Wij hebben verschillende experts die jouw vraag kunnen beantwoorden. Uiteraard kun jij ons ook deelgenoot maken van jouw kennis en kunde. Heb je een vraag? Stel hem hier

Eten uit de stadstuin: Spruitjesspread

Eten uit de stadstuin: Spruitjesspread

Kun je al spruitjes oogsten? Verwerk ze eens in deze lekkere spread. De spread valt in de smaak bij kinderen die van mediterrane keuken houden. De spread is lekker op geroosterd brood zoals bruschetta en crostini maar je kunt hem ook door de pasta mengen.

Paprika zaaien en kweken

Paprika zaaien en kweken

Paprika’s zijn makkelijker te kweken dan tomaten. Zet je planten gewoon op een zonnige plaats in de tuin, of in een pot op een warme plek op je balkon of terras voor het beste resultaat.
Paprika is, in tegenstelling tot tomaten, niet gevoelig voor regen en hoeven niet opgebonden of gediefd te worden. Soms is het wel handig om de planten van een centrale steunstok te voorzien, zeker wanneer ze zwaar beladen zijn met vruchten. 

Recept: Pizza met mozzarella en oregano

Recept: Pizza met mozzarella en oregano

Heb je oregano in je tuin staan? Maak met je oogst deze lekkere pizza met mozzarella. Verse blaadjes oregano zijn ook lekker in een salade en combineren perfect met geroosterde groenten. Gedroogd kan het in een kruidenmengsel voor chili con carne of in een marinade voor vlees.

Recept Aalbessengelei

Recept Aalbessengelei

De trosjes met bessen zijn vanaf het midden van de zomer te oogsten en fleuren rauw niet alleen ijs, taart of een kom yoghurt op, maar zijn ook perfect om sap, jam, limonadesiroop of deze heerlijke aalbessengelei mee te maken.

Gele kornoelje

Gele kornoelje

De bloemen van de gele kornoelje kunnen gegeten worden in salades of gedroogd worden voor thee. De bessen kunnen onrijp geoogst worden om te pekelen als olijven.

Gepekelde walnoten op balsamico-azijn

Gepekelde walnoten op balsamico-azijn

Dit is wel een heel fijn recept voor groene walnoten. Misschien wel het beste om de noten zo te verwerken. Je kunt met het resultaat veel kanten op. De noten kunnen goed bij harde oude kazen. Ook kunnen ze als ketchup verwerkt worden nadat ze op azijn hebben gestaan.

Groene walnoten oogsten

Groene walnoten oogsten

Is het heel koud in de lente dan duurt de nootvorming in de groene noot lang en dan kun je met een beetje geluk nog in juli groene walnoten plukken. De vraag bij groene walnoten zal altijd zijn: kan ik ze nog groen gebruiken? Je kunt dit raadsel maar op één manier oplossen. Pak een mes of dikke naald. Gaat die zonder teveel tegenslag direct door de noot, dan is de walnoot nog goed om in zijn geheel te verwerken. Lukt dit niet bij de eerst drie noten die je van een boom plukt, laat dan alle andere noten hangen. Dus eerst prikken voordat je tientallen kilo’s van de boom haalt.