Na een jaar met weinig fruit, hangen veel appel- en perenbomen nu vol vruchten. Een prachtig gezicht, maar met een aantal mogelijke ‘bijverschijnselen’. Een jonge boom die (te)veel vruchten draagt, zal geremd worden in zijn groei. Na een jaar met overvloedig fruit, valt de bloei een volgend jaar vaak tegen en krijgt de boom een beurtjaar en wij minder oogst. Wanneer een tak te zwaar beladen is, is er kans op takscheuring, waardoor je een deel van je oogst en soms zelf je boom verliest. Het is dus aan te raden om in juni en juli vruchtdunning toe te passen. Door vruchtdunning krijg je grotere, mooiere en beter rijpende vruchten. Liever een krat zoet en goed fruit dan 3 kratten met kleine en ‘kromme’ vruchten. Bij een evenwichtig aantal rijpende vruchten die blijven hangen, worden ook voldoende bloemknoppen aangemaakt om ook volgend jaar weer bloesems en vruchten te produceren.
Tussen half mei en half juni vind vaak al de natuurlijke ‘junirui’ plaats, waarbij een groot aantal vruchtjes afvallen. De boom stoot alle vruchtjes af die geen kans maken om volwassen te worden. Na de junirui kan je zelf nog wat verder dunnen en neem je de vruchten die misvormd, beschadigd of aangegeten zijn weg. Je kan appels met de hand of met een schaartje dunnen. Het is het best wanneer een deel van de vruchtsteel aan de boom blijft, zodat de andere vruchten ongestoord door kunnen groeien. Bij peren kan je de stelen vaak eenvoudig afbreken door ze om te buigen. Wanneer er drie of vier vruchten bij elkaar zitten is het effectief om de middelste vrucht (vaak de grootste) er tussen uit te halen, waardoor de andere vruchten gelijkmatig door groeien.

Nog een paar tips:
Neem de kleinste en minst gezonde vruchten weg
Wanneer er drie of meer vruchten dicht bij elkaar zitten, verwijder dan de middelste / grootste
Vruchten die het verst naar het uiteinde van een tak zitten, veroorzaken de meeste kans op takbreuk, dun dus vooral hier
Idealiter zit er een handbreedte tussen de vruchten
Dun vooral de vruchten die in de schaduw / onder de takken hangen, deze krijgen minder kleur en smaak
Te veel dunnen is beter dan te veel laten hangen

appels juni rui of dunning.JPG