Het oogsten van kruisbessen kan een lastig klusjes zijn, omdat de takken volop stekels hebben en vaak doorhangen. Hierdoor onstaat er een ondoordringbare struik, waar je vaak niet zonder schrammen tussen komt. Daarbij blijft het langer vochtig in een dichte struik waardoor bladeren en vruchten sneller aangetast worden door schimmels. Het snoeien bestaat daarom ook vooral uit uitdunnen, inkorten en afhangende takken wegsnoeien. Door de sterktse, opgaande takken te laten staan en ze aan te binden, krijg je langzamerhand een open struik. Omdat kruisbessen, zwarte bessen (en hun kruising: Jostabessen) vooral op éénjarig hout groeien, is het duidelijk waar zich volgend jaar de meeste vruchten zullen vormen. Je kan hierdoor veilig een aantal dragende takken (met bessen en al) afsnoeien, waardoor ruimte ontstaat in de struik. Zolang je voldoende takken die dit jaar gegroeid zijn laat staan heb je volgend jaar weer een mooie oogst. Deze takken zijn vaak licht van kleur en dragen nog geen vruchten. Zwarte bessen en Jostabessen hebben geen stekels, dus deze methode is hierbij niet echt nodig. Ik doe het bij deze twee bessen toch ook, omdat het grootste snoeiwerk dan al gedaan is en de struiken de rest van de zomer kunnen investeren in de takken die blijven.

bessen oogsten met de snoeischaar.JPG