Midzomer is voor een aantal gewassen een omslagpunt.
Knoflook maakt nu bloeistengels, prachtig gedraaid. Je kan ze laten groeien, dan krijg je een bloem, maar je kan ze ook oogsten. Ze zijn erg lekker en leuk om te eten (kort blancheren, afkoelen en vlak voor het serveren even sauteren in (zoute) boter). Je bollen worden dan groter, omdat er geen energie ‘verspild’ wordt aan voortplanting via zaad. Ik breek de stengels met de hand af, dan breekt het precies daar waarboven het nog mals en eetbaar is.
Rabarber groeit veel minder goed met warmte en heeft z’n energie vanaf nu nodig om de wortel sterk de winter in te laten gaan. Oogst daarom nog één keer en laat de plant daarna met rust. Met een beetje mest en een flinke watergift kan de plant lekker door. De bladeren zijn prima als bodembedekking om in deze droge en warme tijd de grond koeler en vochtig te houden. Dit kan onder de bessen, op de composthoop of op kale grond waar je straks wat wilt zaaien of planten.

image1 (2)image2 (1)