Tomaat beschermen tegen Phytophthora

Het is heerlijk, een tomaat uit eigen tuin. Vooral wanneer je ze warm eet, zo van de plant, dan proef je het best dat het geen groente, maar een vrucht is. Extra teleurstellend dus wanneer een prachtig tomatengewas met grote groene vruchten, wordt aangetast door de schimmel Phytophthora en in een week of twee verandert in een teleurstellend en oneetbaar rommeltje. De schimmelsporen verspreiden zich door de lucht en zijn dus een risico bij buitenteelt.
Tomatenplantjes die je in een tuincentrum koopt, zijn vaak bedoeld voor teelt in de kas en hebben geen weerstand tegen Phytophthora.
Wanneer je zelf zaait zijn er variëteiten met meer weerstand tegen deze schimmel. De eenvoudigste methode om de schimmel op afstand te houden is door te voorkomen dat er regenwater op het blad komt, met een afdakje, een geïmproviseerd tunneltje zonder wanden (er zijn zelfs speciale tomatenzakken in de handel) of .. een doorzichtige paraplu!
Daarnaast helpt het wanneer je een zonnige standplaats kiest en tussen de planten voldoende ruimte houdt, zodat de lucht er tussen kan.
Zodra de plant voldoende blad heeft, kan je de onderste bladen wegplukken, zodat de grond eerder opdroogt. Hou de grond los en onkruidvrij. Verwijder eventueel aangetaste plantendelen en gooi deze in de groencontainer, niet op de composthoop.

paraplu voor tomaten stadstuinieren.JPG