Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Huitlacoche

Huitlacoche

Je kweekt lekkere suikermaïs en alles groeit lekker. Maar dan plots, midden in de zomer ontdek je iets vreemds. Gekke grijze gezwellen op de jonge kolven en op de stengels. Je zou van minder schrikken! Wat is dat? Bedreigt een geheimzinnige schimmel jouw heerlijke maïsoogst?

Eten uit de stadstuin: Sla

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.

Groene geheimen: Erwtenscheuten

Groene geheimen: Erwtenscheuten

Waarschijnlijk heb je al heel vaak erwten gegeten, waaronder die smakeloze versie die je bevroren in een zak koopt. Misschien heb je zelfs al eens je eigen erwten gekweekt en in dat geval zeker het verschil geproefd. Waar je misschien niet bekend mee bent, zijn de heerlijke, zoete en knapperige erwtenscheuten.

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Uitmeten, aanplanten en klaar!

Vaste groenten in je moestuin? Als je één vierkante meter over hebt dan kun je met dit plan al gelijk aan de slag.
De meeste groenten zijn eenjarig, maar er zijn ook enkele opvallende uitzonderingen. Groenten die je maar één keer hoeft te zaaien of plantgoed moet aankopen en die jarenlang gewoon op dezelfde plaats in de tuin een opvallende oogst geven. Het zijn vaak sterke planten die naast het eetbare ook een mooie sierwaarde in hun bladeren, groeiwijze, bloei en oogst geven.

Romke van de Kaa: Vers citroengras

Romke van de Kaa: Vers citroengras

Je hebt een paar blaadjes basilicum nodig maar je moet een potje vol kopen en ook voor één spriet bieslook ben je verplicht om een gezinspot af te nemen. Dit geldt ook voor citroengras: het recept schrijft één stengel voor, maar die kun je nergens vinden. Je komt thuis met minimaal drie.De verse stengels citroengras worden meestal in bosjes van drie of vijf verkocht – veel meer dan de ene stengel die je in een recept nodig hebt. Geen nood, want – al zou je dat misschien niet verwachten – citroengras is uitstekend in te vriezen en ook nog eens prima zelf te stekken.

Groene geheimen: Tamarillo

Groene geheimen: Tamarillo

Tamarillo, ook bekend als boomtomaat, is een meerjarige subtropische plant met eivormige vruchten, zo groot als pruimen. De tamarillo is technisch gezien geen tomaat, maar behoort wel tot dezelfde familie (Solanaceae). De vruchten hebben een kleur van geel tot oranje, naar rood en zelfs paars, en als je de ruimte hebt om de planten binnen te laten overwinteren zijn deze planten erg de moeite waard, want de vruchten zijn heerlijk en de opbrengst is groot.

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Eten uit de stadstuin: Risotto met geroosterde radijsjes

Deze heerlijk risotto krijgt smaak door de bouillon. Zelf gemaakt van restjes groenten is het lekkerst maar een van bouillonblokje kan prima. Dit recept is vegan maar je kunt er voor kiezen om er wat geraspte Parmezaanse kaas aan toe te voegen. Doe het dan tegelijk met de peterselie zodat de kaas tijd heeft om te smelten.

STADSTUINIEREN 2020-02: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

STADSTUINIEREN 2020-02: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

Nu in de winkel: STADSTUINIEREN 02-2020 | Zoete aardappels kweken | Bloemrijke zomerlunch | Moestuintips van Floor | Zaaien in clusters | Vrolijke goudsbloemen | Wereldse gewassen | Eten uit de Stadstuin | Telen op hydroponics | Groen Stadsnieuws | Wildplukken | Doe Het Zelf | Columns | Recepten en nog veel meer…