fbpx

Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Vijgen oogsten

Vijgen oogsten

Vijgen oogst je wanneer ze helemaal zacht aanvoelen en bij het aanraken van de struik loslaten. Dagelijks even controleren is dus belangrijk.

Wildplukken: korenbloem

Wildplukken: korenbloem

Wist je dat je ook heel makkelijk korenbloemen kunt zaaien in je eigen tuin? Ik zaai ze vooral in de herfst wanneer de slakken op hun retour zijn. De jonge planten overwinteren en vormen zo de eerste golf van zomerbloeiers.

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papavers zijn mooie en makkelijke tuinplanten. Wanneer je ze eenmaal in de tuin hebt, komen ze elk jaar spontaan uitgezaaid wel ergens tevoorschijn. De papavers bloeien vrij kort, maar ook de rijpende en drogende bollen vol zaad zijn erg decoratief. Met maanzaad papavers in je tuin oogst elk jaar je eigen superfood.

Zoete aardappel kweken en oogsten

Zoete aardappel kweken en oogsten

In tegenstelling tot de aardappel, die overigens botanisch niets met de zoete aardappel gemeen heeft, kun je niet starten met knollen als plantgoed. De zoete aardappel heeft de eigenwijze eigenschap dat je enkel productief plantgoed krijgt uit een stengelstek die je zelf vanuit een knol kunt opkweken.

Vijgen kweken

Vijgen kweken

Een van de mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten is de vijg. De vijg hoort, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Ze verdragen dan nog nauwelijks transport en moeten dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken. Maar hoe succesvol is de teelt van zo’n zuiderse vrucht hier bij ons in het noorden?

Wasmiddel maken met klimop

Wasmiddel maken met klimop

Heb jij ook klimop in je tuin? Dat is mooi, want met die klimop (Hedera Helix) kun je namelijk zelf wasmiddel mee maken. In deze DIY vlog kun je zien hoe je dat doet. Lekker duurzaam en zero waste.