fbpx

Kweken en oogsten

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papaver kweken en oogsten

Maanzaad papavers zijn mooie en makkelijke tuinplanten. Wanneer je ze eenmaal in de tuin hebt, komen ze elk jaar spontaan uitgezaaid wel ergens tevoorschijn. De papavers bloeien vrij kort, maar ook de rijpende en drogende bollen vol zaad zijn erg decoratief. Met maanzaad papavers in je tuin oogst elk jaar je eigen superfood.

Droge bonen oogsten en doppen

Droge bonen oogsten en doppen

Wanneer je voldoende grond hebt, zijn droge boontjes een geweldige aanvulling op je teeltplan. Naast de oogst heeft dit gewas namelijk een voedend effect op je grond en het volgende gewas dat je hier gaat telen. De teelt is eenvoudig, maar bij het oogsten en schonen komt wel wat werk kijken. In deze vlog zie je hoe dat vrij eenvoudig kan.

De daktuin van PAKT

De daktuin van PAKT

In de wijk waar eerst een groot bouwbedrijf en een militair hospitaal stonden, groeien nu groenten en fruit, scharrelen kippen en zoemen bijen. Op een mooie lentedag bezoek ik de daktuin van PAKT. Adje van Oekelen, een van de drie ondernemers en initiatiefnemers, laat mij vol trots de eerste spinazie zien en vertelt over alle plannen die ze hebben op deze unieke daktuin in Antwerpen-Berchem.

Recept: Salade met vijgen

Recept: Salade met vijgen

Rijpe vijgen kunnen rauw of gegrild worden gegeten. Je kunt ze pureren tot een pasta en als zoetmaker verwerken in taarten, koekjes en toetjes. Ze combineren goed met peer, kaas, noten en vanille. Wij maakten er deze heerlijke salade mee: Salade met vijgen en venkel.

Recept: Pompoensoep

Recept: Pompoensoep

De pompoenen kunnen geoogst worden. In deze vlog zie je hoe je lekkere pompoensoep maakt en delen we ook nog een recept van pompoen met rozemarijn uit de oven.

Doe het zelf: Bloemenpers

Doe het zelf: Bloemenpers

Ingelijste blaadjes zijn weer helemaal terug in het interieur. Voor deze leuke bloemenpers hoef je misschien niet eens naar de bouwmarkt. Check of je nog wat restanten multiplex en een kartonnen doos hebt liggen. Aangevuld met een viertal bouten...

Rosande Gaerd – Van bramenbos tot boomgaard

Rosande Gaerd – Van bramenbos tot boomgaard

Aan de rand van een woonwijk, ontdekte Engelien en een aantal andere omwonenden in 2015 een vergeten stuk groen. Na het wegknippen van een pad door de meters hoge bramen bleek het een compleet overwoekerde boomgaard te zijn. Nu is het een tuinier ontmoetingsplek geworden voor de buurt.