Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Japanse miniblad-moestuin

Japanse Miniblad-moestuintjes passen perfect in de hedendaagse trend van snel, makkelijk, gezond, opvallend van smaak en zijn vrijwel overal toepasbaar. En het gaat écht supersnel. In amper één tot drie weken tijd kweek je in een ondiepe bak of stijlvolle schaal een origineel miniblad-moestuintje; mooi om naar te kijken en klaar om meteen uit te oogsten.

Taco’s Stadsmoestuin: nazomeren in de moestuin

In september is er nog net warmte en licht genoeg om een aantal bladgewassen te zaaien. Het is zeker de moeite waard, want deze gewassen kunnen je maandenlang voorzien van wintersalades. Zaai vrijgekomen grond in met rucola, mizuna, spinazie en veldsla en kruiden als lepelblad en winterkers. Doe dit zo snel mogelijk, zodat de wortels zich nog goed kunnen ontwikkelen. Wanneer je een kasje of platte bak hebt, kan er nog meer gezaaid worden, zoals pluksla, bladmosterd, snijbiet (voor klein blad) en winterpostelein en met een beetje geluk lukken meiraapjes en radijs ook nog wel.

De moestuin van: Marloes van Geel

Ik heb altijd al een moestuin willen hebben, maar ik had er eerder geen ruimte voor. Toen we dit huis kochten, kreeg ik eindelijk een tuin. Maar de achtertuin ligt op het noorden, dus die is voor groente niet geschikt. Al heb ik er wel wat fruitplanten neergezet. De voortuin was volledig bestraat, zodat het in eerste instantie ook niet voor de hand lag om daar met moestuinieren te starten. Totdat ik het boek ‘De makkelijke moestuin’ las en op het idee gebracht werd om met bakken te gaan werken.
Daarnaast ben ik veganist en dol op groente!

Taco’s Stadsmoestuin: juni en juli (1)

    Steeds groener wordt het in de voor en achtertuin. Voorbijgangers vragen zich af of het wel gaat passen. De vensterbanken lijken straks eng leeg, als alles naar buiten verhuist is. Toch ook wat tomaten binnen?   "Volgend jaar gebruik ik dan de aarde uit potten met...

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Op stap met: De Onkruidenier

Is het in het buitenland de normaalste zaak van de wereld om eetbare producten direct uit de natuur te halen – paddenstoelen, kruiden, groenten, vruchten – in Nederland is het tegenovergestelde het geval. ‘Het is zelfs jarenlang verboden geweest’, legt Jonmar van...

Eten uit de stadstuin: Sla

In mijn volkstuin, maar ook thuis op het terras, kweek ik ieder jaar verschillende soorten sla. Na een week of vier kun je de eerste blaadjes oogsten. Pluk of snijd het blad voor je salade, maar laat het plantje staan. Na een paar weken groeit er weer nieuw blad.
Heb je niet veel zon op je balkon, dat is voor sla geen probleem. Het duurt alleen iets langer voordat je kunt oogsten.