fbpx

Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Wilde Wingerd – Romke van de Kaa

Wilde Wingerd – Romke van de Kaa

Vooral in de stad is de lucht die we inademen van slechte kwaliteit. Dat zou misschien veranderen als we onze gebouwen door klimplanten lieten begroeien. Architecten beweren dat klimplanten het metselwerk van huizen en gebouwen aantasten. De plant zou – door middel van zijn zuignapjes – kalk aan de mortel onttrekken. Dat geldt misschien voor klimop maar niet voor die andere gevelbestormer: de wilde wingerd. Voor het maken van de zuignapjes waarmee wingerd zich aan de muur hecht, produceert de plant zelfs kalk.

Succes met vijgen

Succes met vijgen

Een van de mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten is de vijg. De vijg hoort, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Ze verdragen dan nog nauwelijks transport en moeten dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken. Maar hoe succesvol is de teelt van zo’n zuiderse vrucht hier bij ons in het noorden?

Huitlacoche

Huitlacoche

Je kweekt lekkere suikermaïs en alles groeit lekker. Maar dan plots, midden in de zomer ontdek je iets vreemds. Gekke grijze gezwellen op de jonge kolven en op de stengels. Je zou van minder schrikken! Wat is dat? Bedreigt een geheimzinnige schimmel jouw heerlijke maïsoogst?

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Eten uit de stadstuin: Tarte tatin met bieten

Bieten horen wat mij betreft in de groente top 5 voor beginners. Dé superfood van de moestuin, want ze doen het eigenlijk ieder jaar goed. Het enige dat je hoeft te doen, is een zonnig plekje uitzoeken en zaaien. Vanaf april zaai je direct in de tuin en in juli oogst je de eerste bietjes.

Mexicaanse smaken in de moestuin

Mexicaanse smaken in de moestuin

Soms vraag ik me af hoe het zou zijn om in een ander klimaat te leven. Bijvoorbeeld in een land als Mexico, waar de zon (bijna) altijd schijnt, waar het elke dag warm is en waar tuinen als gevolg uitbundig en kleurrijk zijn. Ik houd bovendien erg van de pittige smaken uit de Mexicaanse keuken en gerechten als chili en burrito’s staan bij ons regelmatig op het menu. Vorig jaar besloot ik daarom een stukje Mexico naar mijn moestuin te halen.

Recept: Parkpesto

Recept: Parkpesto

Het hele jaar door zijn er wilde planten te vinden waarmee een pesto te maken is. Je kunt eindeloos variëren door verschillende soorten planten, noten, kazen en oliën te gebruiken. De van oorsprong Italiaanse pestosaus bestaat uit olijfolie, basilicumblaadjes, knoflook, zeezout, pecorino en/of Parmezaanse kaas, en pijnboompitten. De ingrediënten worden in een vijzel fijngemalen. Vandaar de naam ‘pesto’; dit betekent namelijk ‘gestampt’.

Dopbonen en droogbonen

Dopbonen en droogbonen

Wie al een beetje ervaring heeft, weet dat je de mooiste en rijkste oogsten haalt van de vertrouwde basisgroenten. Aardappelen, radijs, erwten, sla en bonen. En dat wil niet zeggen dat die vertrouwde groenten ook saai moeten zijn. Neem nu bonen. Niks bijzonders? Dan onderschat je de grote diversiteit en verscheidenheid van dit mooie gewas.

Kleurstof uit eigen tuin

Kleurstof uit eigen tuin

Wat kan het toch heerlijk zijn om in je eigen tuin of op je balkon te genieten van een kopje koffie of thee met een kleurrijk gebakje. Gelukkig is het niet nodig om daarvoor speciale voedsel-kleurstoffen in huis te hebben. Het is namelijk heel gemakkelijk om met planten, groenten en fruit je eigen natuurlijke kleurstoffen te maken. Je kunt dit toepassen op zowel zoete als hartige recepten.