Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Romke van de Kaa: De iris, klein maar dapper

Nog voordat de winter is afgelopen bloeien de eerste kleine irissen. Die hebben geen wortelstokken zoals de grote irissen, maar een bol. De bekendste vroege bol-iris is Iris reticulata, die dezelfde geur verspreidt als het Maarts viooltje. Dat alleen al zou een reden moeten zijn om de plant in je tuin te willen.

Start je moestuin: De bodem

Je kan gaan meten en schetsen, maar zorg dat de bodem (vruchtbaarheid) in orde is, vóórdat je echt gaat aanleggen en indelen. Want welke vorm je ook kiest, je groenten en kruiden hebben straks voldoende voedingsstoffen nodig om te groeien en gezond te blijven. Planten die ‘te arm staan’ zijn vaak gevoeliger voor ziekten, bloeien minder en geven minder oogst. Daarbij moet de grond ook nog voldoende vocht vast kunnen houden, terwijl te veel water juist moet weg kunnen, zodat je wortels niet ‘verdrinken’.

STADSTUINIEREN 2019-04: Het leukste tijdschrift voor de moestuin

Heb jij hem al?
STADSTUINIEREN 04-2019 | Palmkool uit de stadstuin | Chutney’s maken | Moestuintips van Floor | Bloemen drogen | Wereldse gewassen | Kweken met kunstlicht | Variatie in boerenkool | Telen op hydroponics | Groen Stadsnieuws | Wildplukken | Doe Het Zelf | Columns | Recepten en nog veel meer…

Wildplukken: Winterpostelein

Voor velen is het wildplukseizoen opgehouden. De bessen zijn ingemaakt, de bieten zitten ook keurig rood in de potten en de rust op het land is wedergekeerd. De moestuin mag voor velen rusten, maar voor mij is het nu speuren naar die specifieke wilde kruiden die zelfs de winter weten te trotseren. Een van die kruiden of zeg bladgroente is de wilde winterpostelein.

Eten uit de stadstuin: Uien

Waarom zou je uien verbouwen als je voor een euro een net vol uien in de winkel kunt kopen? Dat lijkt een zinloze bezigheid, ik weet het! Maar ik vind het vooral heel leuk om te doen. Het is bovendien erg makkelijk én het neemt nauwelijks ruimte in. Ook de bloeiende uien vind ik prachtig. De grote bloem bestaat uit allemaal kleine bloemen die je kunt gebruiken om gerechten te garneren. Genoeg redenen toch?!

Taco’s Stadsmoestuin: november en december

Het tuinseizoen is over. Het is nog geen winter, maar de meeste oogst is binnen en van de rest is duidelijk dat de groei er uit is. Er is nog een aantal klusjes te doen om dit seizoen af te ronden, maar de meeste werkzaamheden zijn al een eerste voorbereiding op volgend jaar.