Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Chilipepers: Planning van het nieuwe seizoen

Chilipepers zijn de smaakmakers van de wereldkeuken. Mild of heet, zoet of exotisch, ze zitten altijd boordevol smaak.
Er zijn tal van toepassingen van chilis in de keuken: je gebruikt ze in pikante sauzen, vers in salades, gevuld als voorafje, in salsa’s of als kruid.
Daarnaast zijn het ook schitterende planten, die prachtige vruchten voortbrengen …

Eten uit de stadstuin: Pompoenwafels

Als je zo’n hele grote pompoen van acht kilo aansnijdt, dan wil je natuurlijk niet een hele week pompoensoep eten. Een deel van de pompoen vries ik onbewerkt, maar wel geschild en in kleine stukken gesneden in. Natuurlijk eet ik dan pompoensoep, ik rooster stukken pompoen voor de salade en maak ik pompoenhummus (zó lekker). Maar je kunt pompoen ook in zoete gerechten verwerken. Wat denk je van wafels?

Succes met vijgen

Een van de mooiste vruchten om uit je eigen tuin te oogsten zijn vijgen. Ze horen, meer nog dan andere vruchten, perfect rijp, vol zoet en zacht geplukt te worden. Ze verdragen dan nog nauwelijks transport en moeten dus meteen gegeten worden. Ideaal dus om zelf te kweken. Maar hoe succesvol is de teelt van zo’n zuiderse vrucht hier bij ons in het noorden?

Moestuinmoeder: Kleefkruid

“Is dat nou die moerasspirea, waar ik laatst over las?” vroeg ik mij af toen ik ’s avonds laat naar huis liep. In de groenstrook die de stoep van de rijbaan scheidt, groeit een onbeduidende bodembedekker. Eenmaal per jaar plukken gemeentelijke tuinmannen de lege flesjes en papiertjes er tussenuit. En hier en daar groeit er dus wat nieuws, zoals die frisgroene plant met z’n mooie witte bloemschermen.

Rondje Strijp-S

Stadslandbouw wordt in Eindhoven breed gedragen. Een grote verscheidenheid aan partijen dragen de ontwikkeling van stadslandbouw uit onder de noemer Proeftuin040. Stadstuinieren reisde af naar Strijp-S, de creatieve broedplaats in Eindhoven.

Wildplukken: Duindoorn

Mooie oranje bessen aan een doornige struik: als je aan de kust woont, herken je ze direct. De doorns en de vrij zure smaak schrikken veel mensen af. Maar laat je niet weerhouden en oogst een kilo of twee…

Delen is het nieuwe hebben

In de nieuwe economie zullen mensen meer met elkaar gaan delen en ruilen, zo wordt er al jaren beweerd. Een potje zelfgemaakte jam over of iets teveel pompoenen gekweekt? Er zijn legio initiatieven om je overschot op een leuke manier van de hand te doen. Dus kun je zelfs je buren niet meer blij maken met een paar groene kolen, dan bied je je oogst aan op het internet. Stadstuinieren nam de proef op de som.

Natuurlijk imkeren: Geert van Kerckhove

De Vlaamse Geert van Kerckhove had een goede baan als interaction designer, maar koos ervoor om stadsimker te worden in Amsterdam. Zijn bijenvolken begeleidt hij op natuurlijke wijze. “Het zou goed zijn als we de natuur niet leegroven, maar gebruiken wat over is.”

Pagina 1 van 1212345...10...Minst recente »