Moestuintips van Floor Korte: Bietenweetjes

Bietenweetjes
Bieten vind ik heel erg lekker, maar niet iedereen denkt daar hetzelfde over. Ze smaken vaak wat bitter hoor ik als opmerking. Ik heb hieronder een aantal bietenweetjes opgesomd, die je misschien wel anders naar het bietje laten kijken.
“Bieten hoeven niet voorgezaaid te worden, ze kunnen direct in de volle grond”
- Je zaait bieten voor het oogsten van de knol vanaf april tot mei. Als je ze kweekt voor het blad, kun je zaaien van april tot september.
- Heb je nog niet heel veel ervaring in de moestuin? Bieten zijn supergoed als startersgroenten. Het kan namelijk echt niet misgaan en ze groeien eigenlijk op iedere grondsoort.
- Bieten houden van zon, dus zaai ze in rijen op een zonnige plek.
- Houd ongeveer 20 cm afstand in de rij, totdat je het volgende zaadje in de grond plant.
- Bieten hoeven niet voorgezaaid te worden, ze kunnen direct in de volle grond.
- Bieten hebben tijdens de groeiperiode veel water nodig.
- De grootste dierlijke vijand van de bietjes is de muis. Muizen eten namelijk de bovenkant van de bolling op. Ook vinden muizen het verse loof lekker. Hierdoor zal de biet heel erg klein blijven en kun je eigenlijk het beste een nieuw rijtje zaaien.
- Wist je dat je het blad (loof) van de bieten gewoon kunt eten? Je kunt het na het fijnsnijden kort wokken en een heerlijke bietenloof risotto van maken. Ook in deze maand (september) kun je dus nog steeds bieten zaaien. De 5 cm grote blaadjes kun je door een salade doen. Dit is heel erg lekker en heeft een lichte bietensmaak.

- Als je bieten hebt geoogst, kun je het beste ongeveer 3 cm loof aan de bieten laten zitten. Zo kun je ze langer te bewaren.
- Bewaar de bieten in de koelkast. Na het oogsten (met het kleine beetje loof eraan), blijven ze zeker 3 weken goed.
- Wist je dat bieten, munt en geitenkaas echt een superlekkere combinatie is? Dit geldt ook voor bieten, dille en haring. Heerlijk, ik krijg al trek als ik eraan denk.
- Als je bieten na het oogsten kookt, giet de bieten dan af en laat de pan weer vollopen met koud water. Je kun dan onder water (met je blote handen) het velletje van de biet afhalen zonder dat je superrode vingers krijgt.
- Bieten moeten zeker 20-25 minuten koken voor ze gaar zijn. Dit kun je testen door er met een vork in te prikken. Voelt deze zacht aan, dan is de biet goed.
- De stof ‘betanine’, die de bieten de rode kleur geeft, wordt ook gebruikt om aardbeienijs mee te kleuren. Het klinkt heel gek, maar het is toch echt zo. Het is dus eigenlijk een natuurlijke kleurstof.
- Hoe kleiner je het bietje oogst, hoe zoet deze is van smaak.
- Bieten zijn er ook in andere kleuren: van de rode ‘kogel’ biet tot de gele ‘burpees golden’. Deze laatste soort blijft ook geel na het koken en is iets milder van smaak vind ik. Ook heb je de chioggia biet. Als je deze biet doorsnijdt, zie je hele mooie witte en rode ringen. Helaas verdwijnen deze wel zodra je ze hebt gekookt en blijft er een lichtroze biet over.
- Bieten bevatten heel veel antioxidanten en zijn dus heel gezond. Voeg deze groenten dus vooral toe aan je groentesmoothie.
Stadstuinieren: Blog september, Floor Korte