Bijzonder goed eerste jaar voor Rosalien Eggermont

Geert Groffen

Toen ze een jaar geleden van een flatje in Gent naar haar huidige woning mét een riante tuin verhuisde, was het duidelijk: hier zou Rosalien Eggermont haar eigen moestuin beginnen. “Ik weet niets van tuinieren, maar als kind al stond ik altijd maar wat graag tussen de tomatenplanten en dat gevoel wilde ik weer terug.”

‘De fantastische smaak van verse tomaten zorgde ervoor dat ik zelf groenten wilde gaan verbouwen’

De tuin van: Rosalien Eggermont (27)
Functie: Grafisch vormgever
Woont samen met: Piet De Loof (42)
Woont in: Oudenaarde, België
Sinds: November 2014
Oppervlakte moestuin: 50m2

Rosalien woont samen met haar vriend Piet in Oudenaarde, in het zuiden van Vlaanderen. In hun grote tuin heeft ze meteen vijftig vierkante meter gereserveerd voor wat de moestuin moest worden. Een plek waar ze allerlei soorten groenten en fruit zou gaan verbouwen. Een ambitieus plan, want van tuinieren wist ze eigenlijk niets. “Ik ben eerst maar eens een boek gaan lezen. ‘Mijn moestuin’ van Wim Lybaert. Mijn vader had vroeger wel een moestuin, dus ik heb het niet helemaal van een vreemde. Maar buiten dat ik altijd heel graag tussen de tomatenplanten speelde, weet ik daar niet veel meer van. Dat boek zorgde voor de nodige basiskennis en daarnaast heb ik heel veel opgezocht op internet. Die tomatenplanten van mijn ouders – en vooral de fantastische smaak van deze verse tomaten – zijn me altijd bijgebleven en waren ook de reden dat ik ooit zelf groenten wilde gaan verbouwen.”

Gunstige ligging

De grond waarop de moestuin moest komen, stond ooit vol met struiken en was dus bezaaid met wortels. “Ik heb zoveel mogelijk wortels uit de grond getrokken en de grond flink omgespit. Zodra er onkruid tussen de groenten door kwam, heb ik dit er met wortel en al uitgetrokken. En dat werkte, ik ben nog steeds verbaasd over hoe goed alles hier groeit. Gunstig is dat de tuin een goede ligging heeft. Hij krijgt bijna de gehele dag zon en daar houden de meeste planten wel van. Ik had eigenlijk verwacht dat het voor sommige planten zelfs té veel zon zou kunnen zijn, maar blijkbaar is dat niet het geval. Dit jaar niet in elk geval. Van ongedierte heb ik ook niet echt last gehad, alleen van een beetje bladluis op de paprika’s. Via via kreeg ik de tip om uienwater te maken van schillen die in water gedrenkt zijn, en dit over de bladeren te sprayen. Om het zekere voor het onzekere te nemen heb ik ook nog een biospray gekocht die ik over de planten gespoten heb. Al met al heeft het geholpen, ik heb er geen last meer van gehad. In februari en maart ben ik begonnen met zaaien en we hebben inmiddels aardig wat uit de tuin kunnen eten. Mijn vriend is de kok bij ons thuis en die maakt de lekkerste gerechten van de groenten die ik uit de tuin haal. Favoriet is de pasta vongole met tomaatjes en verse peterselie. En de lasagne met spinazie uit eigen tuin. En ik ben dol op aubergines, dus ik kan niet wachten tot hij daarmee aan de slag kan gaan!’

Hij mag een beetje wild

“Over welke groenten waar staan heb ik goed nagedacht. Hoewel ik houd van een bepaalde vrijheid in het tuinieren, heb ik wel een plan gemaakt met een bijbehorend zaaischema. In de loop der tijd zijn er wel wat dingen in het schema aangepast en heb ik tussen de planten nog andere dingen gezaaid of geplant, zoals bietjes en radijs. Ook mijn paadje zal voor de meeste mensen niet bepaald zichtbaar zijn; je moet echt weten waar hij is om hem te kunnen zien. Het is ook eigenlijk niet meer dan platgestampte grond. Dat ga ik nog wel een keertje aanpassen, maar voor nu vind ik het best. Ik houd ervan als de tuin een beetje wild is. Ik heb de moestuin verdeeld in zes stukjes land die ik ieder jaar ga rouleren in het kader van de wisselteelt. Wat er in de tuin staat is allemaal gebaseerd op wat wij graag eten en een beetje op de moeilijkheidsgraad ervan. We hebben nu onder andere spinazie, bonen, uien, aubergines, maïs, paprika, prei, pompoen, rode bieten, pak choy, selderij, knolselderij. Ook heb ik komkommerkruid gezaaid, een leuke plant met prachtige eetbare bloemen. Die groeide alleen iets sneller en groter dan ik verwacht had en voor ik het wist had ik een enórme struik! Een tijdje sierde ik elk gerecht op met die blauwe bloemetjes, tot we er een beetje gek van werden. Maar ook dat hoort bij het leerproces, volgend jaar dus maar iets minder komkommerkruid in de tuin. Ook met de courgettes is iets misgegaan. Die heb ik blijkbaar veel te vroeg gezaaid, waardoor de oogst helemaal mislukt is.” Naast de moestuin heeft Rosalien een soort serre aan haar huis, waarin haar dertig tomatenplanten staan. Die groeien hier fantastisch; de serre fungeert als een kas en ondanks dat er geen wind doorheen waait doen haar planten het hier prima. Ook heeft ze bij haar keuken een grote bak met allerlei soorten kruiden, waaronder dille, kervel, koriander, rozemarijn, daslook, salie, marjolein, peterselie en verschillende soorten basilicum.

Ruilhandel

Nu de herfst eraan komt, ben ik ook weer druk aan het lezen over wat ik in deze fase kan en moet doen. Zo wil ik komend jaar eens groenbemester gaan proberen. En ik heb herfstprei geplant, dus ik ben wel benieuwd wat die gaat doen de komende tijd. Verder weet ik al wel dat ik meer bonen wil komend jaar. Daar ben ik gek op en ik wil ook met wat nieuwe soorten experimenteren, zoals pronkbonen met van die prachtige oranje bloemen. Peultjes, sojabonen en snijbonen heb ik al en dat gaat heel goed, dus het smaakt wel naar meer. In eerste instantie heb ik alle zaden in een winkel in de buurt gekocht. Toen mijn plantjes eenmaal begonnen te groeien ben ik gaan ruilen met mensen die via internet ook zaden aanboden. Via deze ruilhandel heb ik de cayennepeper, artisjok en tomatillo bijvoorbeeld gekregen. En via een andere website ben ik zaden gaan ruilen met mensen, waardoor ik nu heel bijzondere soorten heb, zoals gekleurde maïs en rode zonnebloemen.”

Dagelijks rondje tuin

“Ik ben eigenlijk nog steeds verbaasd dat het me meteen gelukt is om zo’n mooie moestuin tot leven te wekken. Ik had nooit gedacht dat het zo goed zou gaan en dat ik het zo leuk zou vinden om er zoveel tijd in te steken. Iedere ochtend voor het werk en ‘s avonds na het werk loop ik wel even een rondje en doe ik even iets in de tuin. Dat vind ik heerlijk om te doen. Het leuke is dat ik continu bij leer en steeds meer weet over wat er groeit. Mijn missie is geslaagd!”

Rosalien werkt als grafisch vormgever voor een reclamebureau. Daarnaast heeft zij sinds kort haar eigen bedrijfje, Rosdesign, waarmee ze werkt aan kleinere projecten met een – bijzonder – verhaal. Op haar Instagrampagina rosies_tuinvaneten houdt ze een visueel dagboek bij van haar moestuin.

Stadstuinieren 2015-05. Tekst en fotografie: Marike Ooms