Bloemen drogen - Stadstuinieren
Doe het zelf

Bloemen drogen

Gedroogde bloemen in het interieur

Welke manier je ook kiest: gebruik altijd bloemen die er nog goed uitzien. Bloemen waarvan de stengel en bladeren nog stevig zijn en die een mooie kleur hebben. Houd daarnaast het droogproces zo kort mogelijk. Zo krijg je het beste resultaat.

‘Welke manier je ook kiest: gebruik altijd bloemen die er nog goed uitzien’

Bloemen drogen aan de lucht

Geen betere plek in huis dan de zolder voor het drogen van bloemen. Daar is het warm, droog en donker. Om het drogen te versnellen, kun je het beste overtollige bladeren verwijderen. Bind bloemen met elastiek in kleine bosjes bij elkaar, soort bij soort. Hang de bosjes ondersteboven. Zorg ervoor dat er voldoende afstand tussen de bosjes zit. Als de bloemen knisperen en ze bros aanvoelen, zijn ze droog. Meestal is dat binnen twee à acht weken.

Bloemen drogen in rijst

Grote of tere bloemen drogen goed in een kartonnen doos gevuld rijst. Je kunt elke rijstsoort hiervoor gebruiken. Kies een doos met een deksel en waar bloemen in hun geheel inpassen. Vul de bodem met rijst – een laag van minstens vijf centimeter – en leg de bloemen erin. Let erop dat de bloemen elkaar niet raken. Bedek de bloemen voorzichtig met rijst. Met een eetstokje kun je de blaadjes opentrekken zodat de rijstkorrels ook diep in de bloem terechtkomen. Sluit de doos met tape licht- en luchtdicht af. Controleer na twee weken of de bloemen droog zijn.

Bloemen drogen tussen papier

Jeugdsentiment: blaadjes persen in boeken. Wie heeft het niet gedaan op de basisschool. Je kunt het weer doen; het is een goede droogmethode voor kleine(re) bloemen en met name de rode, blauwe, roze en gele exemplaren. Die blijven mooi. Witte bloemen kunnen bruin kleuren. Leg de bloemblaadjes voorzichtig tussen keukenpapier of vloeipapier (te koop in de hobbywinkel) in een dik boek. Leg iets zwaars op het boek zodat het vocht sneller uit de bloemen trekt. Om de kleuren mooi te houden, vervang je tijdens de eerste droogdagen regelmatig het papier. Daarna kun je de bloemen rustig laten drogen. De meeste zijn binnen twee à acht weken droog. In plaats van een boek kun je ook een bloemen- of plantenpers gebruiken.

Tip: Spuit na het drogen een beetje haarlak over bloemen en bladeren. Ze behouden beter hun vorm en breken minder snel.

DIY: Zo maak je je eigen winterboeket of -krans

Ook in de winter zijn er in je tuin, het plantsoen of bos planten met groene bladeren en mooie takken. Denk aan mos, hulst, varens, maar ook klimop of een druivenstruik. Die laatste twee kun je snoeien en van de takken een krans maken. Verzamel dennenappels en besjes. Ze zorgen voor kleur en afwisseling. Wil je verse bloemen gebruiken, kies dan voor winterbloemen zoals de Helleborus en winterviolen. Heb je die niet in je tuin, vul je boeket of krans aan met gedroogde bloemen. In steeds meer winkels (onder andere bij Dille & Kamille) vind je verschillende soorten. Je kunt kiezen voor één kleur of een kleurthema. Bij een krans hoef je overigens niet de hele cirkel te bedekken. Het is ook mooi als je een stuk vrij laat.

Meer inspiratie:

De gedroogde bloemen van Judith de Vries
Doe het zelf: Stek je Munt
Recept: Zo maak je heerlijke bloemsuiker
Bloemen in de herfsttuin
Zo maak je een Bloemenpers
Japanse miniblad-moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2019-04  Tekst: Janine Bruinooge | Fotografie Judith de Vreis

logo
Sluiten
close