Calathea stekken en verzorgen - Stadstuinieren
Groene verhalen

Calathea stekken en verzorgen

Calathea stekken

‘Veel planten kun je stekken door ze te laten wortelen op water. Het stekken van de Calathea gaat net even anders’

Calathea stekken en verzorgen

Het stekken van je kamerplanten is leuk om te doen en de makkelijkste manier om je eigen plantencollectie uit te breiden. 

Veel planten kun je stekken door er een stuk vanaf te snijden en dat te laten wortelen op water. Het stekken van de Calathea gaat net even anders. Een enkel blad op water zal er een hele tijd mooi uitzien, maar het zal geen nieuwe plant opleveren. Om een Calathea te vermeerderen, moet je je plant scheuren. Dat klinkt spannend, maar is niet zo moeilijk. Met de tips in dit artikel lukt het je zeker.

Hoe stek je een Calathea?

Een gelukkige Calathea groeit nieuwe scheuten vanuit de wortelkluit. Er groeien nieuwe groepjes met bladeren naast de bestaande plant. Zo groeit je Calathea langzaam de hele pot vol. Als je je plant van dichtbij bekijkt zul je deze verschillende kluitjes met bladeren goed herkennen. Deze nieuwe scheuten zijn de stekjes die we van de moederplant af kunnen halen.

Haal de moederplant uit de pot en verwijder voldoende aarde zodat je goed kunt zien hoe de stekjes aan de moederplant vast zitten. Een geschikt stekje is met een wat dikkere wortel aan de moederplant verbonden, maar groeit ook al een eigen wortelgestel. Groeit het stekje dat je op het oog hebt nog geen eigen wortels, dan zul je nog even geduld moeten hebben voordat je het van de moederplant af kunt halen. Het stekje met eigen wortels kun je van de moederplant af scheuren, breken of snijden. Door met een schoon scherp mes de stek af te snijden heb je het minste risico op beschadiging. Ontwar hierna voorzichtig de wortels wanneer je de stek los maakt van de moederplant, zodat ze niet te veel beschadigen. Je kunt zo veel stekken van de moederplant afhalen als je zelf wilt en dit is ook een goede manier om een uit de kluiten gegroeide plant weer in toom te houden. Geef de moederplant eventueel verse potgrond en een nieuwe pot, zodat deze weer goed door zal groeien.

De stekjes kun je direct in de grond zetten. Kies een goede kwaliteit potgrond waar je eventueel nog wat perliet doorheen mengt. Perliet zijn die luchtige witte korreltjes die ervoor zorgen dat de grond luchtiger wordt, waardoor je minder kans hebt op wortelrot. Meng 1 handje perliet met 3 of 4 handjes potgrond. Kies een potje met gaatjes onderin, zodat overtollig water goed weg kan lopen. Druk de potgrond lichtjes aan, zodat je stekje stevig in de grond staat. Nu heeft je stekje nog water en rust nodig. Geef nog geen extra voedingsstoffen, die zitten al voldoende in je verse potgrond. Pas als je plant behoorlijk aan het groeien is, is het tijd voor plantenvoeding.

Stekken Calathea verzorgen

Het is niet niks om zomaar van de moederplant gescheiden te worden, dus je stek zal even bij moeten komen voordat hij weer gaat groeien. Het kan zijn dat de bladeren er een paar dagen wat zielig bij hangen. Als dit niet over gaat kun je je stek een handje helpen door een klein ‘kasje’ te maken. Een doorzichtig plastic zakje over je plantje zetten kan al voldoende zijn. Dit kasje zorgt ervoor dat de luchtvochtigheid rond je stek hoger is en de bladeren minder vocht verdampen. Het hoeft niet helemaal luchtdicht te zijn. Haal om de paar dagen het zakje even van je plant af, zodat er voldoende frisse lucht bij je plantje komt. Hierdoor zal je stek sneller herstellen.

Verzorging Calathea

Om de moederplant en de stekjes gezond te laten groeien zorg je ervoor dat de potgrond van je Calathea’s nooit helemaal droog komt te staan. Te droge grond zorgt ervoor dat de bladeren slap hangen en bruine vlekken krijgen. Geef je plant een plek met indirect licht. Dat is een plek waar wel veel daglicht is, maar geen volle zon op schijnt. Je Calathea’s worden ook extra gelukkig van een sproeibeurt met de plantenspuit, vooral als de verwarming aanstaat. Je kunt elke week sproeien, of als je je plant extra liefde wilt geven zelfs elke dag!

TIP: Wil je meer planten leren over het stekken van je kamerplanten, bekijk dan het boek Stek je plant van Mama Botanica.
Het boek staat vol stektips en verzorgingsadvies die je makkelijk thuis kan toepassen en een uitgebreide stekjesgids met 40 verschillende planten en hoe je deze succesvol kunt vermeerderen.

Meer inspiratie:

Kiemgroenten en Microgroenten – Supersnelle oogst
Plantenvoeding maken van bananenschillen
Zo maak je een wormenbak
Avocado plant kweken uit pit
Doe het zelf: Vrolijke bladerschaaltjes
Paprika zaaien en kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2021-01 – Tekst: Iris van Vliet / Mama Botanica

logo
Sluiten
close