Cashew way of life: De moestuin van Floor Korte

Geert Groffen

Hoewel het tuinieren haar met de paplepel werd ingegoten, moest ze er lange tijd niet veel van weten. Tot ze op haarzelf ging wonen en haar appartementje ineens bomvol planten stond. Misschien viel de appel toch niet zo ver van de boom? Inmiddels heeft Floor Korte een deel van de tuin van haar ouders in bruikleen als moestuin en schrijft ze een blog over haar tuinierervaringen.

“Hoe sneller je iets eet nadat je het geoogst hebt, hoe beter!

De tuin van: Floor Korte (25)
Functie: interieurontwerper
Woont samen met: Bas Velzeboer (24)
Woont in: Den Haag
Sinds: 2013
Oppervlakte moestuin: 35m2 + 10m2

“Mijn liefde voor tuinieren begon eigenlijk toen ik van mijn ouderlijk huis naar een eigen appartement in het centrum van Den Haag verhuisde”, vertelt Floor terwijl ze door haar moestuin loopt. “Blijkbaar miste ik de tuin toch wel, want ik had ineens een enorme behoefte aan planten in mijn huis. Al snel was het dan ook een soort oerwoud binnen. En buiten konden we geen planten kwijt, want ons balkon is klein en door de wind ook erg ongeschikt om planten op te zetten. Toen ik twee jaar geleden een paar tomatenplanten van mijn zus kreeg, bood mijn vader aan die bij hem in de tuin te zetten. Tot mijn verbazing groeiden ze zó goed, dat ik er plezier in kreeg. Het smaakte naar meer. Wederom schoten mijn ouders te hulp; ze boden me aan een stukje van hun tuin te gebruiken om er een moestuin te maken. We hadden vroeger zelf ook een moestuin en mijn vader is tuinarchitect, dus op gebied van tuinieren zitten de kennis en ervaring bij hem. En daar maak ik dankbaar gebruik van, want hij is mijn vraagbaak voor alles wat ik tijdens het tuinieren tegenkom. Vroeger was dat wel anders, toen moest ik niets van tuinieren weten. Nu vind ik het net zo leuk als hij.” Floor begon met een moestuin van tien vierkante meter, die inmiddels is uitgegroeid tot een tuin van vijfenveertig vierkante meter. “Eerst heb ik mezelf met hulp van mijn vader en internet de grondbeginselen van het moestuinieren moeten aanleren. Daarvoor is een kleine moestuin al snel groot genoeg. Omdat mijn ouders naast het strand wonen, bestaat de grond in hun tuin uit onvruchtbaar zand. Voor de moestuin hebben we daarom de grond zo’n vijftig centimeter opgehoogd met een mengsel van tuinaarde en compost. Daarop hebben de groenten het tot nu toe heel goed gedaan. Fruitbomen hebben hier weinig tot geen kans om te groeien, die wortelen te diep en krijgen door de zandgrond dan geen voeding.”

Vallen en opstaan

Omdat het moestuinieren het eerste jaar erg succesvol verliep, besloten Floor en haar vader ook een tweede stuk grond af te graven. “Mijn moeder moest wel even slikken toen het werd voorgesteld, maar nu vindt ze het prima. De moestuin ligt enigszins in het zicht, maar de in de winter braakliggende grond ligt verscholen achter een heuvel vol klimop (eigenlijk een omgevallen dennenboom die volledig begroeid is). Het gaat heus niet allemaal meteen goed, maar dat hoort erbij. Ik heb vorig jaar bijvoorbeeld een deel van mijn tomatenplanten kapot laten klappen door de kou. Daar leer je alleen maar van! Dat leerproces deel ik graag met anderen via mijn blog. Daar staan dus niet alleen maar succesverhalen en tips op, maar ook verhalen over wat er misgaat.” Bas – de vriend van Floor – maakt met wat zij uit de moestuin haalt de lekkerste gerechten. De recepten daarvan zijn ook te vinden op haar blog. “Het is erg leuk dat we op deze manier samen met het tuinieren bezig kunnen zijn. We waren altijd al wel bewust met eten bezig, maar wat nu op ons bord ligt is natuurlijk verser dan vers. En dat is echt het lekkerst. Kijk maar eens hoe snel het loof van een radijsje al gaat hangen nadat ik hem uit de grond gehaald heb. Er gaat meteen na het plukken al een stukje versheid en smaak verloren. Hoe sneller je iets opeet nadat je het geoogst hebt, hoe beter dus!”

Snel resultaat

De moestuin van Floor is verdeeld over verschillende ‘zones’. Een deel van het stukje grond naast het huis is bestemd als kruidentuin. Later in het seizoen komen hier bieslook, munt en peterselie te staan. Op dit moment staan er alleen nog een haagje van rozemarijn en een salieplant. “Weet je dat je daar heel leuk mee kunt koken?”, vraagt Floor. “Als je de blaadjes frituurt, krijg je een soort saliechips; erg lekker!” Naast de kruiden staan de bessenstruiken: “Een blauwe en een rode bes, een Japanse wijnbes tegen de muur – want die smaakt heerlijk zoet, beetje vergelijkbaar met een framboos – en binnenkort ga ik er ook nog een aalbes neerzetten. Dan loopt ze naar de moestuin voor het huis. Ze heeft een stenen pad aangelegd, en hoewel lang niet alles al boven de grond uitsteekt, is het duidelijk hoe keurig de rijtjes verschillende groenten bij haar in het gelid staan. Per soort is op een houtje aangegeven wat het is. Ze verbouwt hier bonen, wortels, radijs, pastinaak, bieten, venkel, prei, tomaten en bosui. Als bescherming voor haar babyplantjes heeft ze een soort stolpen van gaas gemaakt. “Ik ben interieurontwerper, maar kan mijn creativiteit ook heel goed in de tuin kwijt!” Het liefst verbouwt ze planten die snel resultaat laten zien: “Bonen bijvoorbeeld, die groeien als een tierelier. Helaas zijn de bonen die ik gisteren in de grond gestopt heb wel meteen opgegeten door de vogels. Daar heb ik dus van geleerd dat ik ze óf binnen moet zaaien óf in die eerste fase beter nog even kan beschermen met gaas, tot ze groot genoeg zijn en de vogels ze niet meer interessant vinden.” In een houten bak onder glas staan onder andere spinazie en Franse radijsjes. “De glazen platen kun je heel makkelijk verwijderen als het warmer wordt. Zodra het zomer is, staan ze dus gewoon in de buitenlucht.” In diezelfde bak staat ook een plastic bakje met miniplantjes. “Dat is een donutbakje, en die werkt prima als minikas. Ik laat er mijn plantjes in opkomen tot ik ze verplant.”

Een eigen tuin

“Ik verbouw vooral wat ik zelf lekker en leuk vind, en waar ik mijn ouders en vriend blij mee kan maken. Als aanvulling op de groenten, probeer ik dit jaar voor het eerst bloemen. Eetbare bloemen. Ik heb een hele zak met zaden besteld, dus het is even afwachten wat het allemaal doet. Mijn droom is om ooit zelf een tuin bij mijn huis te hebben. Nu moet ik altijd naar de tuin van mijn ouders toe – wat natuurlijk ook wel erg gezellig is – maar het is een stuk makkelijker als je elke dag even in de tuin kunt werken en alles vanuit je eigen huis ziet groeien en bloeien.”

Tuinieren a la Floor?

Lees je in voordat je met een moestuin begint
Wees niet bang dat er iets misgaat; daar leer je van!
Probeer elk jaar iets nieuws in je tuin