Cashew way of life: Supertuin op vroegere parkeerplaats

Een gaaf huis op een gave plek. Aan een singel in Delft met uitzicht over het water woont Petra met haar gezin in een oud bedrijfspand. Ooit is het een petroleumoverslag geweest, maar ook een verhuizer, een taxibedrijf en een kabellegger vonden het een prima plek voor hun activiteiten. Toen Petra en Joost het pand dertien jaar geleden kochten, was het uitgeleefd. “Op de plek van de keuken zat een bedrijfskantine, daarnaast was een kantoor en verder was er veel vochtige magazijnopslag. Dit, waar de tuin is, was allemaal parkeerplaats.”

“Spruiten, boerenkool, aardpeer en ook de veldsla bleef dit jaar maar groeien”

Naam: Petra Heijnen (44), toegepast wiskundige en universitair docent op de TU Delft
Woont hier samen met: Joost (54), grafisch ontwerper, en dochters Vere (9) en Mika (6)
Sinds: 2001
Waar: Delft
Oppervlakte huis: 350 m2
Oppervlakte tuin/daktuin: 225 m2/100 m2

Tuin op beton

Petra en Joost konden dus meteen aan de slag. Toch zijn ze, ondanks dat ze binnenshuis keihard aan de bak moesten, snel met de tuin begonnen, zodat de bomen en planten alvast konden groeien. De tuin ligt op de vroegere parkeerplaats en bestaat voor groot deel uit beton. Aan de randen van de tuin is wel open grond en daarin staan veel fruitbomen. Daarnaast hebben Petra en Joost een aantal gaten in het beton laten boren voor planten en bomen. De druif, de vijg en het abrikozenboompje staan dus in de volle grond. “Vooral de vijg doet het goed.” Op het beton hebben ze een grasveld aan weten te leggen. Daarnaast hebben ze bakken voor groenten gemaakt en heeft Petra vlakbij huis een kruidentuin.

Lelijk bitumendak

Omdat aan het huis een flinke uitbouw zit, is er ook nog een groot plat dak, dat grenst aan de werkruimte van Joost. Vijf jaar geleden begon Petra hier met een moestuin met vier bakken van een m2. “Ik vond het grijze bitumendak zo lelijk en las toen een artikel over de m2-moestuin. Dat leek me de perfecte oplossing.” In de bakken heeft ze onder andere tuinbonen, knoflook, spinazie, veldsla, goudsbloemen, kapucijners en radijsjes staan.

Later plaatsten Petra en Joost aan de rand van het dak nog drie diepere bakken waar planten in staan die meer grond nodig hebben. Trots laat ze kruisbessen, wijnbessen en frambozen zien. “Ik heb ook rabarber, maar die valt dit jaar tegen. Ik had hem, gezien de zachte winter, al een stuk groter verwacht. De vaste broccoli doet het wel erg goed.” Petra’s droom is om – als de financiën het toelaten – het hele dak opnieuw te doen en de bakken te integreren. “Misschien met sedum net als op het dak van ons schuurtje. Mooi en simpel.”

Zon en wind

Petra vindt dat planten op een dakterras het wel zwaarder hebben. “Qua zon is het beter, maar het droogt snel uit, de wind staat er op en vogels gaan er flink tekeer. Het water geven is absoluut veel werk. We hebben wel zeven regentonnen. Als het echt droog weer is, ben ik ’s avonds wel een uur bezig om alle planten water te geven.”

Tomatentrots

Petra’s trots zijn de tomaten. Die staan in de kas, die midden in de tuin staat. “Ze doen het erg goed. Dit jaar heb ik acht soorten en die hebben we op kleur gezaaid, omdat de kinderen dat heel leuk vinden. Gestreepte, roze, paarse, oranje en van die hele grote dikke: Coeur du Boeuf. Die bloemen zijn nu al veel groter dan de andere.” Petra bewaart meestal zaadjes van tomaten die ze gegeten heeft en koopt bijna nooit zaad. “Ik ben heel erg van het verzamelen van zaad van eigen planten en ga twee keer per jaar naar een plantenruilbeurs. Daar heb ik ook bijvoorbeeld mijn bessenstruiken en de aardbeienstekjes van. Ik ben niet perse op zoek naar bijzondere dingen. Ik heb liever dat iets het goed doet.”

Volhouder

Als planten het niet goed doen, gaat Petra op zoek naar de oorzaak daarvan. Zo kwam ze erachter dat de courgettes beter niet in de platte bakken op het dak kunnen, dus die hebben nu een plaatsje in diepere bakken in de tuin, waar ze het wel goed doen. “Hetzelfde geldt natuurlijk voor pompoenen, die gaan ook niet zo lekker in zo’n platte bak.” Petra zoekt ook altijd uit aan wat voor soort (organische) bemesting planten behoefte hebben. “Ik ben wel een volhouder. Mais is iets waar ik nog niet veel succes mee heb gehad. Ik heb nu gelezen dat ze toch erg veel stikstof nodig hebben, dus dat ga ik dit jaar nog eens proberen. Ik hou ook altijd een logboek bij, dat ik kan zien wat er vorig jaar wel en niet werkte en wanneer ik gezaaid had en hoe lang het duurde voor ik kon oogsten.”

Oogst

Zeker ’s zomers eten Petra en haar gezin dagelijks groenten uit eigen tuin, maar ook ’s winters lukt dat redelijk. “Spruiten, boerenkool, aardpeer en ook de veldsla bleef dit jaar maar groeien.” Bij overproductie deelt Petra uit aan haar collega’s of ze conserveert het voor later. Zo maakt ze van de tomaten pastasaus en van de pompoenen soms soep. Ook maakt ze wel eens wijn van appels of druiven. “Maar in de wijn moeten we ons echt nog even bekwamen, die waren allebei niet echt lekker. Ik maak ook wel eens druivensap, die is als je hem goed doorkookt ook nog wel even houdbaar.”

Rustige kippen

Aan de rand van de tuin staat ook een kippenhok met daarin twee grote, struise kippen. Noord-Hollandse hoenders, een ras dat bekend staat om hun rust en vriendelijke aard. Petra heeft wel eens geprobeerd om ze in de tuin te laten scharrelen, maar dat was geen succes. “In een mum van tijd hebben ze alles omgeploegd. Jammer hoor, want ik vind het wel erg gezellig.”

Petra’s favoriete internetsites:
plantaardig.com
moestuinforum.nl

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst: Astrid Melger