Chilipepers kweken – oktober – overwinteren

Chilipepers – pepers overwinteren

Terwijl de Rocoto en Aji Amarillo zelfs nog in bloei zijn, beginnen andere planten al aardig te verpieteren. Het wordt tijd om de planten naar binnen te halen. Ik heb er dit jaar voor gekozen om een Red Dominica, Carolina Reaper en Aji Panca plant te laten overwinteren, omdat ik daar nog geen zaden van heb kunnen isoleren.

‘Pepers kunnen meerdere jaren oud worden. Laat ze dus overwinteren’

Als je besluit om planten te laten overwinteren, want ze kunnen meerdere jaren oud worden, dan begint het eind oktober echt tijd te worden. Het is enerzijds een flinke ingreep op de plant en anderzijds is er een redelijke kans dat de plant al verzwakt is door schimmels of ziekte. Zwakkere planten trekken makkelijker ongedierte aan. Ik heb er dit jaar voor gekozen om een Red Dominica, Carolina Reaper en Aji Panca plant te laten overwinteren, omdat ik daar nog geen zaden van heb kunnen isoleren.

Stappenplan pepers laten overwinteren

De juiste pot

Start eind oktober met het naar binnen halen van de planten. Gedurende de winterperiode zal de plant in rust gaan en heeft hij geen behoefte aan een grote pot en ook nauwelijks water nodig. Gebruik bijvoorbeeld 7,5 liter potten, zodat ze in het voorjaar nog een keer naar een 12 liter pot kunnen worden overgezet en niet veel ruimte innemen op de vensterbank. Steek de plant dus rondom uit volgens diezelfde diameter.

Schimmels en ongedierte voorkomen

Om de plant te ontdoen van zoveel mogelijk schimmel en ongedierte, verwijder je alle bladeren, de lange scheuten aan de hoofdstam en de takken waar geen pepers van betekenis meer aanhangen. Daarna is het makkelijker om de plant te reinigen met bijvoorbeeld water met groene zeep en spiritus.

Verpotten

Spoel de oude grond van de kluit zoveel mogelijk weg en knip de lange uitlopers van de wortels, die toch al bruin zijn, weg. Vul de pot met verse potgrond en geef wat water om alles in te laten klinken. Ieder keer als er pepers rijp worden, snoei je de plant nog wat terug tot je vanaf de hoofdstam nog maar een paar vertakkingen hebt.

Verzorging

Bind de plant op, omdat hij zich weer goed moet gaan wortelen.
Nu is het een kwestie van wachten of de plant nieuwe scheuten en bladeren gaat vormen. Terwijl je wacht op nieuwe scheuten en bladeren is het ook zaak om regelmatig goed op ongedierte te blijven controleren en dit bij de geringste infectie meteen te behandelen. Parasieten kunnen zich binnen in korte tijd echt enorm snel vermenigvuldigen en dan is het snel gedaan met je nog herstellende plant.

Tip:

Zet de planten niet in dezelfde ruimte waar je straks weer zaailingen gaat opkweken. Het zou zonde zijn als achtergebleven parasieten van je overwinteraars overgaan naar je zaailingen.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren Blog oktober 2022 – Tekst: Bart Schepens