Courgettes in alle soorten en maten

Voor de meeste mensen zijn courgettes gewoon langwerpig en groen. Maar zoals wel vaker met groente in de moestuin, zit er meer kleur en variatie verborgen in dit bijzonder gewas.

Courgettes, keus genoeg

Wil je een kleurrijke oogst in allerlei vormen? Zet dan verschillende courgettes in je tuin er is keus genoeg.

‘All green bush’ klinkt een beetje gewoon, ‘Black zucchini’ en ‘Golden zucchini’ wijzen al op donkere en frisgele kleuren. ‘Libanese white bush’ vormt roomkleurige vruchten en ‘Cocozelle’ heeft lichte strepen. ‘Tondo de Nice’ is een ronde courgette en ‘Costata Romanesco’ vormt opvallend diepe ribben.

Het gebruik in de keuken en de smaak in al die variatie is vrijwel identiek.

Onze favoriet is Tromba d’Albenga

Eentje springt er uit. ‘Tromba d’Albenga’ is een Cucurbita mochata of muskaatpompoen, familie van de populaire Butternut. Dat betekent dat de planten iets meer warmte vragen voor een succesvolle teelt. Een warme beschutte plaats in de tuin, een gesloten stadstuin of een warme muur is ideaal.

 

Klimmende courgette

In tegenstelling tot de andere courgettes vormt de Tromba d’Albenga, net als pompoenen, meterslange ranken. Ze zijn dus ideaal om langs een hek, gaas of met een beetje hulp, langs bamboestokken omhoog te leiden.

Courgette oogsten

De vruchten worden net als de andere courgettes jong, in dit geval 30 tot 40 cm lang en amper 2 tot 3 cm dik, geoogst. Muskaat courgettes hebben een stevigere structuur en een meer intense smaak.
Ze zijn ook geschikt om rauw te eten. De planten houden het tot het eind van het seizoen vol en de laatste vruchten kun je groot laten uitgroeien want die zijn behalve eetbaar en lekker ook lang houdbaar tot diep in de winter.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2016-06   Tekst en fotografie: Peter Bauwens