Wildplukken: Daslook - Stadstuinieren
Wildplukken

Wildplukken: Daslook

 

“Daslook kan makkelijk verward worden met de giftige lelietjes-van-dalen”

Daslook vertelt in geur en kleur: het wildplukseizoen begint!

Voor mij begint het echte wildplukseizoen bij het verschijnen van de eerste daslookblaadjes. Als deze plant de bosbodems langzaam lichtgroen kleurt, weet ik dat de winter zijn greep verliest.

De Latijnse naam voor daslook is Allium ursinum en in het Duits heeft de plant een stoerdere naam dan in het Nederlands: ‘Bärlauch’. Berenlook! En wat zullen de beren stinken als ze zich na hun winterslaap hebben volgepropt met daslook. Want stinken ga je er zeker van. Als ik met een bus vol daslook heb rondgereden, mag ik daar nog zeker vier dagen lang van nagenieten. Maar niet getreurd, het spul smaakt heerlijk en is ook bij jou om de hoek te vinden.


Je komt er niet meer vanaf… gelukkig
Daslook is vooral in bossen en parken aangeplant. De plant vormt in het voorjaar dichte tapijten, langs boshellingen, struikgewassen en heemtuinen. Kijk vooral in stadsparken, Amsterdam staat er vol mee! Officieel is de plant beschermd, maar hij komt in grote hoeveelheden voor. Het is een plant die mijns inziens van de rode lijst af kan. Ik pluk al jaren bakken vol. Je kunt de plantjes ook in tuincentra kopen en uitzaaien in je eigen park, tuin of bos. En als je dat doet, kom je er niet meer vanaf. Wees daar maar blij mee, want het is een heerlijk kruid!

Daslook herkennen
Deze overblijvende, kruidachtige plant behoort tot de lookfamilie (Alliaceae) en vormt ondergrondse knollen, die eirond en langwerpig zijn. De bladeren zijn ook langwerpig en eirond en hebben een spits uiteinde. Ze hebben een duidelijke middennerf en de bladrand is gaaf. Bij kneuzing ruiken het blad, de bloemen en knollen naar knoflook of uiachtig. De bloemen staan in bollen op een steel en zijn wit, klokvormig en 1 tot 2 centimeter groot. De bloeitijd is van april tot en met juni en de plant wordt tot 40 centimeter groot.

Pas op!

Verwar daslook niet met de giftige lelietjes-van-dalen. Kneus altijd eerst het blad: het moet écht sterk naar look ruiken. Zo niet, blijf er dan vanaf.
Gezond?
Ja, daslook is heel gezond! In de Middeleeuwen heette daslook Herba Salutaris en werd het gebruikt als geneesmiddel. In de volksgeneeskunde wordt daslook gebruikt bij darmstoornissen en het zou ervoor zorgen dat je minder scheten laat. Dat laatste is bij mij niet het geval… Het eten van daslook werkt bloeddrukverlagend en in de natuurgeneeskunde wordt daslook gebruikt bij problemen met het spijsverteringsstelsel, de ademhaling, lever, galblaas, darmen, maag en tegen wormeninfecties. Dat wetende is het tijd om met daslook aan de slag te gaan! Het blad kun je oogsten van februari tot april. Dit is lekker in salades, boter en pesto. Daarna volgen de bloemen; deze zijn lekker en decoratief in salades, een bloemenboter of in sauzen. Vanaf mei kun je het zaad oogsten en de bollen – die je zoals knoflook kunt gebruiken, oogst je vanaf november tot eind januari. Geniet ervan!

 

Meer inspiratie:

Wildplukken: Maarts Viooltje
Ooit geprobeerd: Daslook
Recept: Daslookpesto
Sodabrood met daslook – een heerlijk recept

 

Bestel hier het boek van Edwin Florès:

Edwin Florès: Het wildpluk kookboek

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Edwin Florès

Meer over:

logo
Sluiten
close