De moestuin van: Marloes van Geel

Naam: Marloes van Geel

Plaats Moestuin: Hoge Vught, Breda
Moestuin sinds: 2015
Grootte moestuin: 2,5m2

Wat is de reden dat je met een moestuin begonnen bent?

Ik heb altijd al een moestuin willen hebben, maar ik had er eerder geen ruimte voor. Toen we dit huis kochten, kreeg ik eindelijk een tuin. Maar de achtertuin ligt op het noorden, dus die is voor groente niet geschikt. Al heb ik er wel wat fruitplanten neergezet. De voortuin was volledig bestraat, zodat het in eerste instantie ook niet voor de hand lag om daar met moestuinieren te starten. Totdat ik het boek ‘De makkelijke moestuin’ las en op het idee gebracht werd om met bakken te gaan werken.
Daarnaast ben ik veganist en dol op groente!

Waaraan beleef je het grootste plezier in de moestuin?

Het is heerlijk om met mooi weer in de moestuin te werken. Maar aan het begin van het seizoen inzaaien en dan iets groens uit de grond te zien komen, vind ik echt geweldig. Zo bijzonder dat dat kan! En uiteraard is de smaak heerlijk, gebruik je geen pesticiden en is het dus ook beter voor het milieu. Ik merk ook dat we meer beestjes in de tuin hebben. Ik ben dan wel niet blij met ieder beestje, maar ze mogen er zijn. Alles bij elkaar is het ook gewoon een vrolijk gezicht.

Wat is je grootste trots?

Dat ik zonder enige ervaring en op dit kleine oppervlak dit heb kunnen opbouwen. En doordat het een kleine moestuin is, heb je te maken met weinig verspilling.

Wat was je grootste mislukking?

Ik heb spinazie geprobeerd, maar die wilde gewoon niet. En de radijsjes zijn opgegeten door pissebedden. Gelukkig gaat het om een klein oppervlak, dus veel mislukt er dan ook weer niet. Verder had ik beter meteen deze zelfgemaakte bakken van Douglas-hout neer kunnen zetten, dan een kant-en-klaar bouwpakket van geïmpregneerd hout te gebruiken.

Heb je nog een leuk recept voor ons?

Recept: Couscous van Maarten

Benodigdheden:
250 ml groentebouillon, 1 teen knoflook, 2 takjes tijm, 1 tak rozemarijn, 200 gram couscous, ¼ komkommer, 2 tomaten in blokjes, 2 bosuitjes in ringen, ¼ rode ui, 5 blaadjes munt, 4 takjes koriander, ½ limoen, 50 gram geroosterde pompoenpitten – olijfolie en rucola

Bereidingswijze:

  • Verwarm bouillon met knoflook, tijm en rozemarijn.
  • Haal de ingrediënten uit de bouillon en schenk hem op de couscous. Afdekken en 5-10 minuten laten staan.
  • Af laten koelen tot kamertemperatuur. Meng de groenten en de kruiden, met uitzondering van de rucola, door de couscous.
  • Breng op smaak met limoensap en –rasp.
  • Voeg de pompoenpitten toe en serveer met rucola.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2018-03 – Tekst en fotografie: Marieke Peereboom