Engelwortel – Kweken en oogsten

Angelica archangelica

Engelwortel
“Engelwortel heeft een smaak die ligt tussen drop, venkel en selderij”

Engelwortel, het ‘kruid van de engelen’, heeft een lange medicinale en culinaire geschiedenis. Het werd als smaakstof in verschillende likeuren gebruikt, waaronder Vermouth, Gin, en zelfs Absinthe. Dit zoetgeurend kruid is nog vrij ongewoon in de gemiddelde stadstuin, maar het kweken van deze mooie, veelzijdige en makkelijke plant is zeker de moeite waard.

Zaaien herfst / Planten lente en vroege zomer
Hoogte: 2m
Afstand: 50cm
Oogsten: het jaar rond
Eetbare delen: wortel, stengel, blad, bloem en zaad
Smaak: Drop, venkel, anijs, selderij

Engelwortel maakt deel uit van de Schermbloemenfamilie en is nauw verwant aan anijs, wortel, peterselie en venkel. Het is (in de meeste gevallen) een tweejaarlijkse plant. In z’n eerste jaar groeit hij tot 60 centimeter en in het tweede tot 2 meter hoog, met prachtige grote ruige witte bloemen.

Engelwortel zaaien en kweken

Er bestaan meer dan 60 verschillende (niet allemaal eetbare) variëteiten. Bestel dus bij een specialist in kruiden/eetbare planten of zoek specifiek naar de Angelica archangelica.

Zaadjes zijn niet lang levensvatbaar. Kies dus bij voorkeur jonge plantjes, verzamel je eigen zaadjes en plant deze dan gelijk weer uit, in plaats van op de volgende lente te wachten. Laat het gezaaide zaad in de winter in een koude bak of tegen de muur van je huis staan. Ze hebben de kou namelijk nodig voor ontkieming. Engelwortel is ook erg geschikt voor “zelf-zaaien”. Laat een aantal planten tot zaad doorschieten om verrast te worden door gratis, spontaan opkomende planten.

Engelwortel houdt van koele semi-schaduwrijke plekjes in vochtige, zeer voedselrijke grond. Geef regelmatig water en voeg flinke hoeveelheden compost en mulch toe.

Oogsten en verwerken

Engelwortel heeft een smaak die ligt tussen drop, venkel en selderij. Alle delen van de plant zijn eetbaar. De complexe smaak gaat goed samen met een heel scala aan ingrediënten en gerechten.

Zo gauw de planten goed aan het groeien zijn, kan er geoogst worden. De verse jonge scheuten kunnen direct rauw de salade in. Ze zijn heerlijk in de wok of bereid als asperges. De bladeren en stengels kunnen vers of gedroogd in thee, cakes, roomijs en yoghurt verwerkt worden.

Vroeger werden Engelwortel-stengels, scheuten en wortels gekonfijt als snoep gegeten of in desserts gebruikt. De stengels verzachten de bittere smaak van vruchten zoals veenbessen, zwarte bessen of rabarber. De bloemen en zaadjes werken erg goed bij het op smaak brengen en decoreren van jams, chutneys en zelfs likeuren.

Magische eigenschappen

Engelwortel zou vele mythische en magische medicinale eigenschappen hebben. Zo zou het een afrodisiacum zijn en een remedie tegen verschillende soorten gif. Het werd onder meer gebruikt tegen de zwarte plaag en als bescherming tegen heksen.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2015-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets