Eten uit de stadstuin: Venkel

Voor venkel zou je ieder jaar een plekje in de tuin moeten reserveren. De smaak van venkel uit de tuin is intens en pittig. Echt een groot verschil met venkel uit de winkel. En van de venkel uit de tuin kun je behalve de knol, ook het lekkere loof gebruiken!

“Als je venkel regelmatig zaait, kun je tot in november oogsten”

Venkel kun je op veel manieren bereiden. De anijsachtige smaak doet het goed in salades, gecombineerd met bijvoorbeeld sinaasappel, vijg of dadel. Maar je kunt venkel ook samen met andere groenten even roosteren in de oven of gebruiken voor een hartige tarte tatin. Venkel leent zich ook goed voor minder voor de hand liggende gerechten zoals jam of ijs. En wat denk je van chocoladetruffels met venkel! De zaden gebruik ik ook vaak. Natuurlijk voor thee, maar ze kunnen ook door het deeg voor brood of crackers!

Zaaien

Venkel zaai je laat in het seizoen, aan het einde van de lente. Je kunt het prima na de oogst van de radijsjes of raapsteeltjes, op dezelfde plek zaaien. Als je venkel eerder zaait, dan is de kans op doorschieten erg groot. Dat betekent dat er geen knol ontstaat, maar dat de plant bloeit. Dat is op zich niet erg. Want na de bloei kun je de zaden gebruiken voor thee en als smaakmaker in sauzen. Je kunt speciale variƫteiten kopen die je wel vroeg kunt zaaien en die niet snel doorschieten.

Vanaf juni tot begin augustus kun je venkel meteen buiten op een zonnige plek zaaien. Werk de grond voor het zaaien een beetje los. Venkel is een trage groeier, het duurt wel drie maanden voordat je kunt oogsten. De eerste knollen oogst je eind augustus. Als je regelmatig wat zaait, kun je tot in november oogsten.

Tip

Behalve knolvenkel is er ook bladvenkel. Je kunt het blad en zaden gebruiken. Het zaait zichzelf ook nog eens heel makkelijk uit. Zo heb je ieder jaar wel ergens wat venkelplantjes staan!


Venkelsoep met saffraan

Deze subtiele feel good soup is puur plantaardig maar toch vol smaak en fluwelig van structuur door de prei en appel. Venkel en saffraan combineren goed.

Het is een perfecte lunch of met wat brood erbij een lichte maaltijd. In het recept gebruik ik wat huisgemaakte venkelolie. Je kunt dat zelf maken door vooraf wat venkelzaden samen met olijfolie te verwarmen en even te laten trekken.

Dit heb je nodig

2 preien
1 venkelknol
3 el olijfolie
1 appel
1 l kruidenbouillon
plukje saffraandraadjes
30 g pecannoten
1 el venkelzaden
1 el venkelolie
zout en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het

Halveer de prei in de lengte en verwijder de harde, donkergroene uiteinden. Was de prei onder de stromende kraan en snijd in halve ringen.
Snijd de venkelknol in dunne plakken en bewaar het groene loof.
Verwarm de olijfolie in een ruime pan met dikke bodem. Voeg de prei toe en bak al roerende in 5 minuten zacht.
Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
Doe de venkel en appel bij de prei en bak een paar minuten mee.
Voeg de kruidenbouillon en saffraan toe en laat 20 minuten zachtjes koken.
Rooster de pecannoten in een droge koekenpan en hak ze grof.
Pureer de soep en breng op smaak met zout en versgemalen zwarte peper.
Garneer de soep met het loof van de venkelknol, pecannoten, venkelzaden en een scheutje venkelolie.

Eet smakelijk!

Stadstuinieren 2017-02 – Tekst en Fotografie: Marleen van Es