Eten uit de stadstuin: Salade met pittige bonen

Elk jaar zaai ik bonen die je gedroogd kunt bewaren. Ik kies bijvoorbeeld borlotti, flageolettes of zwarte bonen. De bonen kun je in twee soorten kopen: stok- of stamboon. In een kleine tuin zijn de klimmers (stokbonen) makkelijk. Je kunt veel bonen oogsten en ze nemen weinig ruimte in beslag.
“Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien”
Zaaien stokbonen
Droogbonen zaai je net als gewone bonen in mei. Ik zaai ze eerst thuis en plant ze buiten als de plantjes ongeveer 15 cm groot zijn. Dat doe ik omdat het net gezaaide boontje een zeer gewilde snack is van muizen en vogels. Voor het planten maak ik eerst een rek van bamboestokken. Ik zet twee lange stokken schuin tegen elkaar en dat herhaal ik een aantal keer. Bovenin leg ik een stok dwars en dan bind ik de stokken vast. Bij iedere stok zet ik drie bonenplantjes.
Je kunt stokbonen ook in een pot of vierkantemetertuin zaaien. Houd de grond in het begin goed vochtig zodat de zaden kunnen kiemen. Zet drie bamboestokken in de pot of het vak en maak een wigwam. Zet je pot op een zonnige plek en geef bij warm en zonnig weer dagelijks water.
Oogsten
Van september tot in oktober kun je de bonen oogsten.

Drogen
De bonen laat ik aan de struik drogen. Als je merkt dat vogels er met je boontjes vandoor gaan, dan kun je ze eerder oogsten en binnen verder laten drogen. Zorg dat de peulen niet op elkaar liggen. Peulen die op een hoopje liggen, kunnen beschimmelen. Als de peulen helemaal droog zijn, dan kun je de gedroogde boontjes eruit halen en in een pot bewaren.
Tip
In september kun je de verse bonen meteen in de keuken gebruiken. Je hoeft ze niet te laten wellen en de kooktijd kun je halveren!

Salade met pittige bonen
Je kunt deze salade goed vooraf bereiden en in glazen potten 2-3 dagen in de koelkast bewaren. Als je de dressing als eerste in de pot schenkt, dan blijven de ingrediënten fris en knapperig en kun je de salade makkelijk meenemen naar je werk of de tuin!
Dit heb je nodig
80 g gedroogde borlottibonen
1 el olijfolie
1 tl komijn
1 tl pimentón (gerookt paprikapoeder)
1 jalapeño peper
½ courgette
2 bosuitjes
1 takje munt
1 hand wilde spinazie
Voor de dressing:
½ citroen
3 el olijfolie
1 tl honing
1 teentje knoflook
zout en versgemalen zwarte peper
Zo maak je het:
- Zet de gedroogde bonen de avond ervoor in een bakje met voldoende water. Spoel de bonen de volgende dag af en kook ze in een uur tot anderhalf uur gaar. Als je een snelkookpan gebruikt, dan zijn de bonen al in 30 minuten gaar.
- Meng de gekookte bonen met olijfolie en specerijen. Verwarm een koekenpan en rooster de gekruide bonen 5 minuten op middelhoog vuur tot je de specerijen gaat ruiken. Laat de bonen afkoelen.
- Maak de dressing. Pers de halve citroen en vul een potje met het sap, olijfolie, honing en een geperst teentje knoflook. Sluit de pot met het deksel en schud goed. Verdeel de dressing over twee glazen potten van ongeveer 500 ml.
- Draai de courgette door een spiraalsnijder of schaaf er met een kaasschaaf dunne plakken van. Snijd de jalapeño peper en bosuitjes in ringen. Vul de potten met courgette, borlottibonen, jalapeño peper naar smaak, bosui, muntblaadjes en spinazie. Bewaar de potten tot gebruik in de koelkast.
- Schud de pot voor gebruik om de dressing te verdelen, keer de pot om boven een bord en hussel de groenten.
Meer recepten voor de stadstuinier:
Eten uit de stadstuin: Pastinaak
Recept: Salade met knolvenkel
Recept: Bishak, pasteitjes met pompoenvulling
Tomaten drogen? Zo doe je dat
Meer inspiratie:
Pronkbonen zaaien en oogsten
Zaden van erwten en bonen oogsten en bewaren
Moestuinmoeder: Bonen in de moestuin
Voedselbos in je stadstuin
Stadstuinieren 2015-05 Tekst en Fotografie: Marleen van Es