Eten uit de stadstuin: Wortelsalade

Recept Wortelsalade

Deze wortelsalade kun je goed meenemen naar een picknick. Doe de salade in een pot of bakje maar bewaar de pijnboompitten en korianderblaadjes apart. Vlak voor het serveren strooi je die er dan overheen.


Dit heb je nodig

voor de salade

1 rode ui
1 citroen
3 el wittewijnazijn
1 el basterdsuiker
zout en peper
150 g wortels
verse koriander
2 el blanke rozijnen
1 el pijnboompitten

voor de dressing

1 citroen
stukje verse gember van 1 à 2 cm
1 tl honing
2 el olijfolie extra vierge
1 tl komijn

Zo maak je het

Snijd de ui in ringen en pers de citroen.
Meng het citroensap met de azijn, suiker, zout en peper.
Leg de uienringen in het mengsel en laat minimaal twee uur staan. Hoe langer je het laat staan, hoe milder de smaak en hoe feller de roze kleur.
Snijd de wortels in smalle reepjes ter grootte van een lucifer (julienne) of gebruik daarvoor een foodprocessor.
Hak de koriander fijn en bewaar een paar blaadjes om te garneren.
Meng de wortel, ui, koriander en rozijnen.

Maak de dressing:
Pers de citroen en snijd de gember fijn.
Vul de maatbeker van de staafmixer of blender met het citroensap, gember, honing, olijfolie en komijn. Mix het tot een dressing. 

Schenk de dressing over de salade.

Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan op middelhoog vuur. Let op dat ze pitten niet verbranden.
Strooi de pitten en de rest van de koriander over de wortelsalade.

Eet smakelijk!

 

Tip

Wist je dat het loof van wortelen ook eetbaar is? Je kunt het door pastasaus of pesto verwerken. No waste! Eet smakelijk!    

 

Enthousiast over het recept van Marleen? Bestel hier haar mooie boek:

Marleen van Es: Eten en koken met de seizoenen

Stadstuinieren 2018-02  Tekst en Fotografie: Marleen van Es