Groene geheimen: Daikon radijs

Raphanus sativus var. longipinnatus

“De wortels van de daikon zitten vol met vitaminen en mineralen ”

Daikon radijs (ook wel bekend als mooli) is geen alledaagse supermarkt-groente. In tegenstelling tot de gewone rode radijs kan deze reuzenwortel wel 40 centimeter lang worden! Helaas worden de eetbare kwaliteiten van daikon in de ‘westerse wereld’ ondergewaardeerd, waardoor het vaak alleen gebruikt wordt als veevoer.

Gelukkig gebruiken Aziatische en Oosterse culturen deze radijs wel regelmatig in verschillende gerechten. Het mooiste van alles is, dat deze gigantische ‘wonderwortels’ gemakkelijk zelf te kweken zijn. Ondanks hun omvang hebben ze eigenlijk niet veel ruimte nodig.

Daikon zaaien en verzorgen

Daikon is een snelgroeiend gewas, dat kan worden gezaaid in het voorjaar (eind februari tot april) of in het najaar (eind juli tot oktober). Zaai zo dun mogelijk op een diepte van ongeveer 1,5 centimeter in een waterdoorlatende bodem. Wanneer je zaailingen 5 centimeter hoog zijn, dun je ze uit en zet je ze 5 tot 15 centimeter van elkaar.

Om te kunnen genieten van een regelmatige aanvoer en om verspilling te voorkomen, zaai je het hele seizoen iedere twee weken een klein beetje. Het is belangrijk om gelijkmatig water te geven en de grond niet uit te laten drogen. Wanneer de planten zijn volgroeid, verminder je de hoeveelheid water zodat de wortels niet splijten.

Daikon oogsten en verwerken

Oogst daikon vanaf acht weken – voor de babywortels – of laat ze op hun plek volgroeien. Er wordt gezegd dat ze het lekkerst zijn als ze korter dan 30 centimeter zijn, maar we hebben ervaren dat de grotere exemplaren net zo goed zijn.

De wortels van de daikon zitten vol met vitaminen en mineralen en dan vooral vitamine C. Ze zijn heerlijk om rauw te eten, maar je kunt ze ook koken of zelfs op zuur inmaken. In Korea maken ze bijvoorbeeld de lokale specialiteit kimchi, die gemaakt wordt van in zuur ingelegde daikon en hete pepers. Kimchi wordt in Korea bijna dagelijks in elk huishouden gegeten.

Probeer daikon rauw, geraspt of in dunne plakjes toegevoegd aan een kool- of andere salade. Door hun milde smaak kun je het zelfs rauw toevoegen aan zelfgemaakte fruit- en groentesappen en smoothies.

Gekookt, gebakken, gefrituurd of gestoomd is daikon geweldig in een groot aantal gerechten, waaronder roerbakgerechten, soepen, curry’s, etc. Voor nog meer afwisseling kun je blokjes of plakjes daikon een nachtje in kruiden of specerijen marineren, omdat het vruchtvlees makkelijk smaken absorbeert. Nog een fijne bijkomstigheid is dat de bladeren ook eetbaar zijn en kunnen worden toegevoegd aan salades en roerbakgerechten.

Wist je dat?

Daikon zaden kunnen als kiemen worden gekweekt op dezelfde manier als tuinkers. De geel gekleurde radijs die je misschien wel eens gegeten hebt bij je sushi is vaak ingelegde daikon.

Stadstuinieren 2014-06 Tekst en fotografie: Natassia Doets