Groene geheimen: Popcornkiemen

Zea mays var. everta

“Gebleekte popcornkiemen winnen aan populariteit in restaurants en supermarkten”

Oorspronkelijk was maïs een eenvoudige grassoort met vrij grote zaadkoppen. Maar de mens ontdekte al snel dat de kolven een goede bron van voedsel waren. Men denkt dat maïs bijna 10.000 jaar geleden voor het eerst werd verbouwd door de inheemse bevolking van Meso-Amerika (het gebied dat zich uitstrekt van Centraal-Mexico tot Nicaragua).

Mais wordt over het algemeen gebruikt op twee manieren: als suikermaïs en als popcorn. Het verschil hiertussen is dat suikermaïs wordt geplukt als de korrels onvolwassen en nog sappig zijn. Popcorn moet juist volledig opdrogen aan de plant voordat het kan worden geoogst. Het zijn de gedroogde korrels die gekiemd kunnen worden.

Gebleekte popcornkiemen winnen aan populariteit in restaurants en supermarkten. De haast fluorescerende sprietjes zijn makkelijk om zelf te kweken en zullen zeker jouw vrienden en familie verrassen.

 

Popcornkiemen kweken in 5 stappen

Het proces van het kweken van popcornkiemen is eenvoudig: inweken, kiemen, planten, telen en smullen.

  1. Zet 1 deel popcornkorrels in ongeveer 2 delen water. Laat dit 8 tot 10 uur (of een nachtje) bij kamertemperatuur weken.
  2. Giet vervolgens het weekwater af en geef dit aan je kamerplanten. Het zit vol met voedingsstoffen. Voeg weer water toe, spoel het na ca. 10 uur opnieuw af en laat het uitlekken. Herhaal dit spoelen weer na 10 uur. Als de meeste zaden kleine worteltjes beginnen te krijgen, is het tijd om te zaaien.
  3. Vul een ondiepe bak met vochtige aarde. Een gewone potgrond is voldoende (maar wel zonder mest, want dit kan de jonge zaailingen ‘verbranden’). Verspreid de zaden gelijkmatig over de potgrond en zet deze weg op een donkere plek, bijvoorbeeld in je keukenkastje. Zo voorkom je dat er fotosynthese optreedt en de bladeren groen worden.
  4. Geef één of tweemaal daags een beetje water om de grond vochtig te houden, totdat de wortels houvast in de aarde hebben gevonden. Gebruik een watersproeier zodat elke uitloper goed vochtig wordt.
  5. In slechts een paar dagen zullen ze klaar zijn om geoogst te worden. Zodra de sprietjes ongeveer 5 centimeter lang zijn, knip je ze met een schaar af, net boven de grond. Je kunt ze in de koelkast ongeveer 1-2 weken bewaren.

Popcornkiemen smaken heerlijk zoet met een vleugje zoethout. De meeste kinderen zijn er gek op.
Popcornkiemen zijn erg lekker op een verse salade van babybladsla, gegrilde suikermaïs en pijnboompitten.

Tip: 

Maak van een sapfles jouw eigen handige watersproeier, speciaal om de kiemen water te geven. Leg hiervoor het dopje op een snijplank of stuk hout, en maak er gaatjes in met een boor of een hamer en spijker. Schroef het dopje terug en de sproeier is klaar voor gebruik.

 

Stadstuinieren 2015-04 –  Tekst en fotografie: Natassia Doets