Inmaken: Gerookte chilipepers

Chilipepers worden vaak gebruikt als extra kick bij verschillende soorten gerechten. De planten houden van hitte en staan symbool voor de zomer. Gelukkig zijn ze goed in te maken, zodat je er ook tijdens de winter van kunt genieten. Ze kunnen worden ingevroren, gedroogd, ingemaakt in olie, of tot jam en chutneys verwerkt worden.
‘Rook de chilipepers zoals de Mexicanen doen’
Een extra bijzondere manier om chilipepers in te maken is door ze te roken zoals de Mexicanen doen! Dit zorgt voor een chemische reactie in de vrucht, waardoor de smaak transformeert in een uniek kruid voor je kruidenrek. Het is niet zo moeilijk als je denkt en je hebt naast een barbecue geen speciale apparatuur nodig.
Chilipepers roken: Zo doe je dat
- Zodra de kooltjes in je barbecue uit beginnen te gaan leg je de gehalveerde chilipepers op het rek.
- Dek de pepers af met een hittebestendig deksel totdat de barbecue is afgekoeld.
- Zodra de chilipepers goed zijn afgekoeld kun je ze direct gebruiken.
Wil je ze langer bewaren? Laat de gerookte pepers dan nog een paar uur drogen in de oven. Gebruik hiervoor een lage stand. Nadat de pepers gedroogd zijn kun je ze in een luchtdichte bak bewaren. Vervolgens kun je ze als chilivlokken of in het geheel verwerken.
Stadstuinieren 2018-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets