Groene geheimen: Erwtenscheuten

“Deze snelle groene wondertjes zijn al na 2-3 weken te oogsten”

Erwtenscheuten
Pisum sativum

Even voorstellen erwtenscheuten 2Waarschijnlijk heb je al heel vaak erwten gegeten, waaronder die smakeloze versie die je bevroren in een zak koopt. Misschien heb je zelfs al eens je eigen erwten gekweekt en in dat geval zeker het verschil geproefd. Waar je misschien niet bekend mee bent, zijn de heerlijke, zoete en knapperige erwtenscheuten.

Erwten behoren tot de langst gecultiveerde groenten ter wereld, volgens registraties van erwtenteelt van meer dan 10.000 jaar geleden. Erwtenscheuten, wat feitelijk jonge erwtenplantjes zijn, winnen snel aan populariteit in de moderne keuken. Mocht je ze kant-en-klaar willen kopen, dan kosten ze al gauw € 25 per kilo.

Toch zijn erwtenscheuten misschien wel één van de makkelijkste en goedkoopste groenten om zelf kweken. Het enige dat je hiervoor nodig hebt, is een zak gedroogde erwten uit de supermarkt of van de groenteboer, wat potgrond in een ondiepe bak en water.

Behalve dat het heel gemakkelijk en goedkoop is ,kun je ze ook het hele jaar door laten groeien. Deze snelle groene wondertjes zijn al na 2-3 weken te oogsten!

Zaaien & VeEven voorstellen Erwtenscheutenrzorgen
De meest effectieve manier om erwtenscheuten te kweken, is om ze eerst af te spoelen en de gedroogde erwten een nachtje te laten weken. Wanneer je de volgende dag het weekwater afgiet, dan kun je dit aan je planten geven. Het water bevat namelijk veel voedingsstoffen van de erwten.

Strooi deze doorweekte erwten gelijkmatig over het oppervlak van een ondiepe bak, die gevuld is met een laagje potgrond of fijne compost van ongeveer 3 centimeter. Bedek ze met een laagje potgrond of compost en druk dit voorzichtig aan. Geef voldoende water zodat de grond vochtig, maar niet te nat is.

Plaats de bak in een vensterbank, maar niet in directe zonlicht en geef regelmatig water.

Oogsten & Toepassen
Zodra de erwtenscheuten ongeveer 10 centimeter lang zijn, knip je ze met een schaar af tot ongeveer 2 centimeter boven de grond. Laat de erwten zelf gewoon op hun plaats liggen en ze zullen weer uitschieten. Zo oogst je met gemak een tweede of zelfs een derde keer.

Erwtenscheuten zijn het lekkerst vlak na de oogst. Mogelijkheden te over! Voeg ze rauw toe aan salades of op broodjes, pasta’s, pizza’s en quiches. Je kunt ze ook stomen of kort bakken. Niet te lang, anders wordt het papperig!

 

Een verrassend lekkere toepassing voor erwtenscheuten is om ze te pureren en dit mengsel te gebruiken om cocktails mee te maken:

Merwtini (Voor 2 personen)

Ingrediënten:

* 50 ml erwtenscheuten puree (blend hiervoor ongeveer 50 gram erwtenscheuten met 100 ml water)
* 50 ml gin
* 30-40 ml suikersiroop
* een partje limoen (of citroen)
* een paar ijsblokjes als je ’t koud lekkerder vindt

Doe alle ingrediënten in een cocktailshaker en schud goed! Serveer in een gekoeld cocktailglas en gebruik een erwtenscheut en een schijfje citroen als garnering. Verrassend en gezond in één!

Stadstuinieren 2014-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets