Groene geheimen: Kweepeer

“Kweepeervruchten kunnen door hun heerlijke aroma als natuurlijke geurverfrisser gebruikt worden”

Kweepeer
Cydonia oblonga

De kweepeer is een exotische vaste plant uit het Midden-Oosten met prachtige witte, roze of donkerrode lentebloesems. Tegen het najaar zal het uitgedost zijn met gouden peerachtige vruchten. Kweepeerbomen zijn er in werkelijk alle formaten, van reuzen die wel vijf meter hoog kunnen worden tot een ​​dwergvariëteit van slechts één meter.

Even voorstellen KweepeerPlanten & Verzorgen
Jonge kweepeerbomen zijn van oktober tot maart te bestellen. De grotere rassen hebben meestal ondersteuning nodig en ze zijn ook verkrijgbaar als leistruik die in een waaiervorm tegen een hekwerk opgroeit.

In de volle grond:
Graaf een gat dat tweemaal de grootte heeft van z’n kweekpot. Voeg daar een laag waterkerende potgrond en compost aan toe, zodat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de grond. Verwijder de kluit uit de pot, plaats het in het gat en vul het op met potgrond. Geef het hierna flink water.

In een pot:
Neem een pot van minimaal zestig liter. Wanneer de boom zijn pot ontgroeit kan deze weer verpot worden. Sowieso is de regel: Hoe groter de pot, des te beter voor de boom. Bomen in potten kunnen sneller uitdrogen dus vergeet niet om ze regelmatig water te geven en hen te voorzien van wat extra voeding tijdens de zomer. Een goede mulch, zoals bladcompost, om de voet van de boom, zal ook helpen om het vocht vast te houden.

Oogsten & Toepassen
Rond september en oktober zal het fruit een goudgele kleur krijgen en heerlijk zoet gaan ruiken. Zo weet je precies dat ze rijp zijn en dus klaar om te oogsten.

Even voorstellen kweepeer 2Rauwe kweeperen kunnen droog smaken, maar als je ze kookt, bakt of zelfs grilt zullen ze voor je ogen transformeren. Het witte vruchtvlees wordt roze en de aromatische smaak zal tot leven komen op je smaakpapillen. De kweepeervrucht bevat heel veel pectine (het natuurlijke opstijfmiddel dat in de meeste vruchten zit) en is daarom perfect voor jam, gelei of de Spaanse favoriet Membrillo, ofwel kweepeerpasta.

Membrillo wordt gemaakt door de vruchten in te koken met suiker en een beetje citroensap, het geheel te pureren en vervolgens op een bakplaat te gieten en te laten afkoelen, of in de oven te bakken voor een stevigere pasta.

Membrillo is zeer veelzijdig. De Spanjaarden bedachten een heerlijke combinatie door het met schapenmelkkaas te serveren. Het gaat ook erg goed samen met vlees of zoete gerechten, zoals een kwarktaart of ijs. Wie kan dat nou weerstaan?

Kweepeervruchten kunnen door hun heerlijke aroma als natuurlijke geurverfrisser gebruikt worden, simpelweg , door ze her en der in huis te plaatsen.

De huid van kweepeervruchten varieert in textuur van de populaire gladde tot de vreemd-ogende bobbelige versie, die er uit ziet als een ruimte wezen.

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Natassia Doets