Groene geheimen: Mini Kiwifruit Issai

Acinidia arguta

Issai is een zeldzame soort mini-kiwi die heerlijke, extra zoete, haarloze vruchten produceert ter grootte van druiven, en met schil en al kan worden gegeten.

De vruchten van de Issai zijn niet alleen prachtig en heerlijk, maar als bijkomend voordeel zijn de planten zeer geschikt voor zelfs de kleinste balkon- of stadstuin, omdat ze zelfbestuivend zijn. Dit in tegenstelling tot veel van de gebruikelijke commerciële kiwiplanten. Die zijn mannelijk óf vrouwelijk en vereisen beide seksen (en veel ruimte) om vruchten te kunnen dragen.

Issai-planten zijn krachtige klimmers en kunnen een hoogte van wel 4 meter bereiken, maar zijn met snoeien in te perken. Als ze eenmaal zijn gevestigd, heeft iedere plant een enorm potentieel om wel 400 tot 800 vruchten per jaar te produceren!

Zaaien en Verzorgen

Het kweken van Issai-planten uit zaad kan nogal lastig zijn, dus je kunt ze het beste kopen als jonge planten. Het liefst staan ze in de volle zon, hoe meer hoe beter. Hoewel een vochtige bodem met voldoende mulch essentieel is, houden kiwi-planten er niet van om doordrenkt te zijn, dus voorkom zware of slecht drainerende grond en voeg extra zand of grind toe indien nodig. De Issai groeit in alkalische bodems, maar lijkt een zure grond (pH 5-6,5) te prefereren en kan ook worden geteeld in grote potten of bakken.

Issai-planten, oorspronkelijk uit Noord-Azië en Siberië, zijn ongelooflijk winterhard; ze kunnen zelfs tegen temperaturen tot -25C.

De groei kan snel gaan, dus zorg ervoor dat je goed bent voorbereid met geschikte dragers zoals een hekwerk of pergola. Als je meer dan één plant teelt, sta dan 4 meter ruimte toe tussen de planten.

Oogsten en Genieten

Vanaf het tweede jaar zullen de Issai-vruchten klaar zijn om te oogsten, vanaf september tot november. Oogst ze wanneer de vruchten nog stevig zijn, maar wel al lichtjes meegeven wanneer je erin knijpt.

De smaak van de mini-kiwivruchtjes is veel zoeter en geconcentreerder dan die van de gewone variëteiten en ze bevatten veel meer vitamine C.

Geniet ervan wanneer ze vers en sappig zijn, zo van de plant. Of voeg ze toe aan fruitsalades, muesli en desserts. Ze doen het ook goed in taarten en jam. Je kunt ze ook verwerken met vlees en in een verfijnde marinade.

Mini Kiwivruchten zijn ook perfect als groene snoepjes. Halveer ze en laat ze drogen in de oven op een lage temperatuur of in een droogoven. Wacht tot ze volledig gedroogd maar tegelijkertijd ook nog steeds een beetje taai zijn.

Cashew Stadstuinieren 2015-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets