Groene geheimen: Paars mosterdblad

“Regelmatig plukken voorkomt dat de bloemen zaad gaan schieten”

Paars mosterdblad
Brassica juncea

Even voorstellen Paars mosterdblad1Paars mosterdblad wordt vaak als sierplant geteeld vanwege zijn opvallende groene en paarse bladeren. Naarmate het weer kouder wordt, worden de bladeren intensiever van kleur. Paarse mosterd is echter ook eetbaar, rijk aan voedingsstoffen en een fantastische groenbemester.

Mosterd is lid van de enorme Brassica-familie waar de kool, broccoli, paksoi en radijs ook toe behoren. Diverse mosterdrassen worden al eeuwen lang geteeld in Azië en Europa, voor zowel de zaden (waarvan mosterd – de kruidenpasta – wordt gemaakt of geperst voor olie) als ook voor de bladeren.

Paars mosterdblad is een snel groeiend gewas dat ook in de winter kan worden geteeld. Als groenbemester levert het niet alleen voedingsstoffen voor de mens op, maar ook voor de bodem wanneer de plant afbreekt. Ook als mosterdblad de hele winter doorgroeit, kan het helpen voorkomen dat tijdens de zware winterregen voedingsstoffen uit de bodem wegspoelen.

Even voorstellen paarse mosterdZaaien & Verzorgen
Als deze winter net zo mild wordt als de vorige kun je, als je snel bent, nog steeds buiten zaaien (met wat extra bescherming, zoals een vliesdoek). Een ander groot voordeel van paars mosterdblad is dat het ook binnen kan worden geteeld als micro-groente of baby-bladgroente.

Het belangrijkste is om een klein beetje, maar regelmatig te zaaien. Zaai bijvoorbeeld elke twee weken, zodat je altijd vers mosterdblad hebt. Zaai voor baby-bladgroente op een afstand van 2,5 centimeter tussen de zaden en voor volgroeide planten 20-25 centimeter.

Oogsten & Toepassen
Het rappe paars mosterdblad is binnen een paar weken klaar om te oogsten. De jonge bladeren kunnen geoogst worden als ze 5-15 centimeter lang zijn. Deze blaadjes kun je het beste rauw eten en geven een Dijon-achtige kick aan wintersalades. Je kunt ze ook gebruiken als garnering.

Als je ze door laat groeien, zullen de planten ongeveer 30 tot 45 centimeter hoog worden. De volwassen bladeren (en stengels) kunnen worden gekookt, gestoomd of gebakken in een beetje olijfolie met wat knoflook. Gebruik tijdens het oogsten een schaar of een mes in plaats van de bladeren af te scheuren. Hierdoor zou je de plant teveel beschadigen. Regelmatig plukken voorkomt dat de bloemen zaad gaan schieten. Als je ze buiten hebt gezaaid, spit ze dan gewoon in de grond als groenbemester, want tegen de tijd dat het weer zomer wordt, zijn de bladeren taai en zó pittig dat de tranen spontaan in je ogen springen.

In het Europa van de 4e tot de 14e eeuw hadden kloosters en het koninklijke hof vaak een speciaal persoon in dienst, een zogenaamde mosterdmaker. Zijn enige taak was het kweken van mosterdplanten en er mosterd van maken.

 

Cashew Stadstuinieren 2014-05 Tekst en fotografie: Natassia Doets