Groene geheimen: Zoethout

“Zoethout is relatief makkelijk te kweken in grote potten op je balkon

Even voorstellen ZoethoutZoethout
Glycyrrhiza glabra

Zoethout komt verrassend genoeg uit de erwtenfamilie. De wortels van de zoethoutplant bevatten de zoetstof glycyrrhizine dat wel 50 keer zoeter is dan sucrose, maar onschadelijk is voor je tanden.

Je herinnert je wellicht de zoethoutstokjes uit je kindertijd, maar wist je dat deze gedroogde wortel één van de meest voorkomende ingrediënten is in Chinese en westerse moderne geneesmiddelen? Zoethout is een ontstekingsremmer, een anti-allergeen, een antidepressivum en verzacht hoest en verkoudheid.

Zoethout is relatief makkelijk te kweken in je eigen stadstuin of zelfs in grote potten op je balkon.

Zaaien & Verzorgen
Zoethoutzaden kunnen worden gezaaid in het voorjaar (onder glas) en gedurende het eerste jaar binnen worden gekweekt. Een snellere en eenvoudigere methode is echter om stekken van volwassen planten te kopen.

Plant de jonge planten na IJsheiligen. Kies een plek in goed bemeste, vochtige maar goed waterdoorlatende grond in de volle zon of halfschaduw. Bescherm ze tegen slakken en geef regelmatig water.


Oogsten & Toepassen

Met zoethout heb je geduld nodig, want je kunt de wortels pas na 3 tot 4 jaar oogsten. Gebruik in de tussentijd, zoals in Mongolië, de blaadjes om thee van te zetten. Het wachten is zeker de moeite waard, want het is een prachtige plant! De wortels kunnen een diepte van 1 meter bereiken en kunnen zich in de breedte uitstrekken tot wel 5 meter!

Graaf de hele plant met kroon (het centrum waaruit de stengels en wortels groeien) in het najaar uit. Snijd de wortels af, maak ze schoon, verdeel ze in stukken van ongeveer 15 centimeter lang en droog ze voor later gebruik. Plant het kroon-gedeelte dat overblijft in een pot met vochtige compost en laat deze op een vorstvrije plaats staan om in het voorjaar terug te kunnen planten. Je kunt dit proces eindeloos, om de paar jaar, herhalen. Vermenigvuldig de hoeveelheid planten door de kroon af en toe in stukken te verdelen.

Zoethout gebruik je door op de stokjes te kauwen of in stukjes te snijden en er medicinale thee of extract van te maken. Je kunt dit extract verdikken en er zoethoutsiroop van maken door het zachtjes te laten koken met wat rietsuiker.


* Het gebruik van zoethout dateert uit de oudheid. De wortels werden al in het graf van Farao Toetanchamon gevonden. In het jaar 1305 werd een invoerbelasting op zoethout geïntroduceerd door Edward I om de reparatie van de London Bridge te financieren.

*   Zoethout is een krachtige medicinale plant en moet met mate worden gebruikt. Zwangere vrouwen en mensen met een hoge bloeddruk of andere gezondheidsproblemen moeten extra voorzichtig zijn en altijd eerst een arts raadplegen.
Zie ook
voedingscentrum.nl / glycyrrhizine

 

 

 

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets