Groenten in de hoofdrol

“De nieuwe vorm van moestuinieren gaat over lekker, vers en nét iets anders”
De moestuin staat opnieuw volop in de belangstelling. Er is een tekort aan volkstuintjes en er worden volop grasveldjes omgespit en pottentuinen, daktuinen en stadstuinen aangelegd. Iedereen gaat weer met eetbare planten aan de slag. En terwijl er volop aandacht gaat naar de aanleg, de vorm en het idee achter al deze nieuwe vormen voor een moestuin, is er misschien iets te weinig aandacht voor de inhoud. Want één ding is duidelijk. We moestuinieren op een heel andere wijze dan vroeger.

Groenten in de hoofdrol 1Waar de moestuin vroeger functioneel gevuld werd met grote hoeveelheden basisgroenten, is er nu veel meer diversiteit. De nieuwe moestuin is een stuk kleiner en die beperkte ruimte willen we vullen met meer bijzondere gewassen. De nieuwe vorm van moestuinieren gaat niet meer over veel en goedkoop, maar over lekker, vers en nét iets anders. Dus vergeet even die standaard rijtjes van prei en veldjes met kool en aardappels. Denk aan biodiversiteit, aan kleur, aan nieuwe avontuurlijke gewassen die enkel zo vers uit de tuin geoogst hun smaak en voedingswaarde optimaal kunnen waarmaken.

Een nieuwe moestuin-stijl
Zoveel mensen, zoveel moestuintjes kun je stellen. Want iedereen gaat tegenwoordig een beetje op zijn manier aan de slag. Er zijn vrolijke enthousiaste tuinliefhebbers die mikken op gewoon lekker vers en gezond. Maar je ziet ook steeds meer mensen die een heel stuk passie in die tuin stoppen en als verzamelaars op zoek gaan naar oude of nieuwe, net iets andere rassen, kleuren, smaken en vormen van groenten. De ene probeert complete zelfvoorziening, de andere mikt op jaarrond gewoon elke dag een beetje verse sla. De volgende wil gewoon flink wat oogsten voor al het werk en de tijd die hij of zij in die tuin stopt.

Grenzeloze groenten
Gemengde sla, kiemgroenten, eetbare bloemen, lente-uitjes, quinoa, noordzee-groenten en mini-groenten zijn nog voorbeelden van groenten met een makkelijke groei, vlot in de tuin en makkelijk aan tafel. Ze verdienen allemaal een mooie plaats in een nieuwe vorm van moestuin die mikt op vers, smaak en kleur zonder veel geduld of zorgen. Een moestuin is meer dan louter kweken en eten. Dat stukje aarde dat we zelf beheren, is een plaats voor avontuur, kleur en smaak, maar ook milieu, de wereld en een plaats daarin voor onszelf. Een plekje om volop met alle zintuigen van te genieten.Edamame soja, lekker voedzaam.

Hoofdrol Edame sojaEdamame soja, lekker voedzaam.
Iedereen kent soja. Het zit verwerkt in margarine, snoep en ijs en we eten het in de vorm van sojakaas en tempeh. Maar wie eet er wel eens verse sojaboontjes? In Japan gelden verse ‘Edamame’ sojaboontjes als een fijne delicatesse . De boontjes worden in hun peul 7 minuten gekookt en met grof zout bestrooid geserveerd als voedzaam aperitiefhapje. En terwijl de teelt van droge soja in onze noordelijke streken niet echt haalbaar is, is de veel kortere teelt van de verse edamame net zo makkelijk als tuinbonen of prinsesjes. De zaden gaan eind mei, begin juni de grond in. Elke plant krijgt zo’n 10 tot 15 cm in de rij en de rijen komen op 30 tot 40 cm uit elkaar. Elke plant groeit zo’n 50 tot 70 cm hoog met een rijke oogst aan verse peulen. Je oogst vanaf midden augustus tot oktober de goedgevulde fris-gele peulen. Verse edamame heeft een aangename smaak ergens tussen doperwten en verse pindanootjes in. En er is een ruime keuze uit variëteiten van laag, compact en extra vroeg, ideaal ook in pot en mini-tuintjes, tot hoog en laat en met een grote oogst voor professionele teelt en teelt onder glas of folie.

 

Hoofdrol BladmosterdBladmosterd, pittig en snel.
Bladmosterd is nauw verwant aan onze gekende mosterd, maar wordt niet voor de zaden maar voor de bladeren geteeld. En die teelt verloopt supersnel. De zaden die vanaf maart de grond in kunnen kiemen vaak al na een dag of drie. Twee tot drie weken later kun je de pittige bladeren oogsten als knip en pluksla. Je kunt zaaien tot oktober, de planten maken zelfs geen probleem van een paar keer vorst. In het voor- en najaar , bij koele temperaturen, volop vocht en bij jonge planten is de smaak vol en pittig. De warmte van de zomer, drogere groeiomstandigheden en grotere, volwassen planten hebben een nog meer uitgesproken smaak.

Het wordt alleen een beetje moeilijk kiezen uit de tientallen variëteiten. Je hebt bladmosterd in klassiek groen en dieppaarse tinten. Er zijn gewone ovale, maar ook vrolijk gekartelde, super diep ingesneden, gekrulde, gepunte en gegolfde bladeren. Een bont assortiment dat niet alleen voor smaak, maar ook voor snel veel kleur en structuur in de tuin en in een gemengde salade kan zorgen.

 

Hoofdrol SugarsnapsSugarsnaps, heerlijk zoet.
Doperwten en peultjes behoren tot de meest verfijnde voorjaarsgroenten. Wie in één keer dubbel wil oogsten, dikke sappige peulen én zoete sappige erwten, kiest gewoon voor sugarsnaps. Je ziet ze steeds vaker in de supermarkt en stilaan ook in de diepvries maar nog veel te weinig in de moestuin. Ook hier is een ruime keuze uit vroege lage, halfhoge of metershoge variëteiten. Wist je dat de meest sugarsnaps door hun meeldauwresistentie ook in de warmere zomermaanden geteeld kunnen worden? Vanaf maart tot augustus kun je zaaien voor een oogst van mei tot oktober. En wie ook hier op zoek is naar meer kleur kan een keertje de zeldzame gele of paarse sugarsnaps uitproberen. Zo gewoon rauw en vers van de struiken geplukt smaken alle sugarsnaps het

 

 

Schermafbeelding 2015-05-22 om 09.37.08Groenten in de hoofdrol, voedsel kweken voor de toekomst, is de titel van het 33e boek van kweker, groenauteur Peter Bauwens van De Nieuwe Tuin. Uitgegeven bij Tirion.

Stadstuinieren 2014-05 Tekst en fotografie: Peter Bauwens