Knoflook kweken in een pot!

“Knoflook kweken in een pot is makkelijk en erg leuk om te doen”

Stappenplan Knoflook kweken

De herfst is de beste tijd om knoflook te planten en dan vooral in de maanden oktober en november. De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook telen is makkelijk en ook leuk om te doen. Het is ook nog eens voordelig want één teentje levert een hele bol op.

Dit heb je nodig:

– 1 of 2 knoflook bollen
– Een pot van minimaal 15cm breed en diep
– Gebroken aardewerk
– Composteerde- of verrijkte potgrond
– Een buitenplekje waar veel zon schijnt

Zo doe je dat:

  1. Leg een laagje gebroken aardewerk onder in de pot voor de afvoer van het overtollige water. Vul de pot tot 3cm onder de rand met compost. Wanneer je gewone potgrond gebruikt, doe er dan wat extra biologische voedingstof bij want knoflook houdt van rijke grond.
  2. Breek voorzichtig de knoflookbol open en kies er de grootste teentjes uit.
  1. Verdeel de teentjes over de pot met ongeveer 7 tot 10 cm ruimte rondom ieder teentje. Plant bijvoorbeeld 3 teentjes in een pot van 15cm doorsnede of 10 teentjes in een pot van 30cm (zoals op de foto’s).
  2. Plant ieder teentje ongeveer 3 tot 4cm diep met het puntje naar boven gericht.
  1. Geef regelmatig water en verwijder eventueel onkruid. Als de plant bloemetjes krijgt, knip deze dan weg om alle energie voor de bol te behouden. Schrik niet als de toppen gedurende de winter afsterven. De bol blijft intact en in de lente komen ze gewoon weer op.
  2. Oogst in de zomer (midden juli) wanneer de toppen geel worden. Laat een paar dagen drogen, of gebruik het gelijk als verse groene knoflook.

TIP:
Je kunt ook regelmatig de groene grasachtige toppen afknippen en verwerken door de salade of gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen. Laat wel altijd wat over voor de plant zodat hij door kan blijven groeien.

Knoflook heeft van nature een antibiotische werking en helpt onder andere tegen verkoudheid.

Wil je de knoflook liever in de volle grond telen?

Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat


Stadstuinieren 2013-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets