Hosta – Kweken en oogsten - Stadstuinieren
Kweken en oogsten

Hosta – Kweken en oogsten

De eetbare scheuten van de hosta

Hosta spp.

‘Hostascheuten zijn een leuk alternatief voor asperges’

Hosta staat in de Japanse sushi-keuken bekend als delicatesse, waar de scheuten urui of giboshi heten. Hosta heeft vaak last van zijn aartsvijand: de (naakt)slak, maar laat je daardoor niet afschrikken. Er zijn genoeg milieuvriendelijke oplossingen om je planten hiertegen te beschermen. Bovendien is de hosta het perfecte gewas voor de donkere schaduwplekken in je tuin.

Hosta kweken en verzorgen

Hosta kan het hele jaar door geplant worden en groeit het best op vochtige schaduwplekken. Zolang je hem goed water geeft, kan de plant ook tegen wat zon. Kies een plekje in de borders (of in een pot) en voeg veel organisch materiaal aan de aarde toe. Voeg een dikke laag scherp (steen)gruis toe om de slijmerige rovers weg te houden en het vocht vast te houden.

Je kunt uit honderden varianten kiezen, maar de meest gegeten soorten, die ook het zoetst en malst zijn, zijn volgens kenners de H. montana, H. sieboldii en H. fluctuans. Hosta kan ook gebleekt worden voor een zoetere, malse oogst. Om nieuwe planten te krijgen, kan hosta in de lente gemakkelijk verdeeld worden.

Hostascheuten oogsten

Vroeg in de lente komen er nieuwe scheuten op. Zodra de planten een paar jaar oud zijn, kan je tot een derde van de nieuwe scheuten oogsten zonder de groei van de plant aan te tasten.
Zodra de scheuten 10 tot 20 cm groot zijn, knip je ze af. Het maakt niet uit of ze nog opgerold zijn of al uitrollen.

Koken met hostascheuten

Hostascheuten zijn heerlijk in verschillende Aziatische gerechten, maar zijn ook een goed alternatief voor asperges. Kook of stoom ze en serveer in een botersaus met gerookte zalm of opgerold in ham. Ze zijn ook licht aangebakken een heerlijk bijgerecht. Hostabloemen zijn ook eetbaar en kunnen rauw gegeten worden, hoewel niet alle soorten bloemen produceren.

Hosta en slakken

Er zijn genoeg bestrijdingsmiddelen tegen (naakt)slakken, waaronder koperen ringen, waterdammen, biervallen etc.
Maar nog beter is het om je tuin aantrekkelijk te maken voor de natuurlijke vijanden van de slak. Plaats een egelpoortje zodat dat de egels je tuin in kunnen en zorg dat de vogels de weg naar jouw tuin kunnen vinden.

Zaaien/Planten: jaar rond
Hoogte: 45cm – 1m
Afstand: 50cm – 1m
Oogsten: lente
Eetbare delen: scheuten, blad & bloem
Smaak: Licht hartig, asperge- en nootachtig
Thuis: Noordoost-Azië

Meer inspiratie:

Pandan – Kweken en oogsten
Voedselbos in je stadstuin
Help: Slakken in de moestuin – Vlog
Moestuintips van Floor Korte: Japanse wijnbes kweken

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50
logo
Sluiten
close