Knoflook kweken in een pot: knoflook planten – Stadstuinieren

“Knoflook kweken in een pot is makkelijk en erg leuk om te doen”

Stappenplan Knoflook planten en kweken

De herfst is de beste tijd om knoflook te planten en dan vooral in de maanden oktober en november. De teentjes hebben namelijk minimaal 30 nachten onder de 10°c nodig om tot bolvorming over te gaan. Knoflook kweken is makkelijk en ook leuk om te doen. Het is ook nog eens voordelig, want één teentje knoflook levert een hele bol op.

Tip: De herfst is trouwens ook een leuke periode om kiem- en microgroente te kweken op de vensterbank. En wat dacht je van heerlijk zoete, felgroene maïsscheuten. Kinderen zijn er gek op.

 

Dit heb je nodig om knoflook planten buiten te kweken:

– 1 of 2 knoflook bollen
– Een pot van minimaal 15cm breed en diep
– Gebroken aardewerk
– Composteerde- of verrijkte potgrond
– Een buitenplekje waar veel zon schijnt

Hoe kweek je knoflook?

Stappenplan

  1. Leg een laagje gebroken aardewerk onder in de pot voor de afvoer van het overtollige water. Vul de pot tot 3cm onder de rand met compost. Wanneer je gewone potgrond gebruikt, doe er dan wat extra biologische voedingstof bij want knoflook houdt van rijke grond.
  2. Breek voorzichtig de knoflookbol open en kies er de grootste teentjes uit.
  1. Verdeel de teentjes over de pot met ongeveer 7 tot 10 cm ruimte rondom ieder teentje. Plant bijvoorbeeld 3 teentjes knoflook in een pot van 15cm doorsnede of 10 teentjes in een pot van 30cm (zoals op de foto’s).
  2. Plant ieder teentje knoflook ongeveer 3 tot 4cm diep met het puntje naar boven gericht.
  1. Geef regelmatig water en verwijder eventueel onkruid. Als de plant bloemetjes krijgt, knip deze dan weg om alle energie voor de bol te behouden. Schrik niet als de toppen gedurende de winter afsterven. De bol blijft intact en in de lente komen ze gewoon weer op.
  2. Oogst in de zomer (midden juli) wanneer de toppen geel worden. Laat een paar dagen drogen, of gebruik het gelijk als verse groene knoflook.

TIP:
Je kunt ook regelmatig de groene grasachtige toppen afknippen en verwerken door de salade of gebruiken om gerechten mee op smaak te brengen. Laat wel altijd wat over voor de plant zodat hij door kan blijven groeien.

Knoflook heeft van nature een antibiotische werking en helpt onder andere tegen verkoudheid.

Wil je de knoflook planten liever in de volle grond kweken?

Vlog: Knoflook poten – Zo doe je dat


Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2023-03

Stadstuinieren 2013-03 Tekst en fotografie: Natassia Doets