Koriander - een bijzonder kruid - Stadstuinieren
Moestuin

Koriander – een bijzonder kruid

Koriander is familie van de peterselie, maar heeft wel een veel sterkere smaak. Een smaak die iets weg heeft van een combinatie van peterselie en citroen.

Koriander in de keuken

Wanneer je koriander koopt, let er dan goed dat de blaadjes frisgroen zijn en geen gele randjes hebben. Omdat verse koriander een uitgesproken smaak heeft, kun je deze het beste op een koele plek bewaren, bijvoorbeeld in plasticfolie of aluminiumfolie in de koelkast. In de winkel is dit kruid het hele jaar door verkrijgbaar.
Koriander smaakt lekker in vlees- en wildgerechten, bijvoorbeeld in een Indiase lamscurry en in roerbakgerechten van bijvoorbeeld sperzieboontjes, taugé en prei of in een bouillon. Maar ook in een salade kan de bijzondere smaak van dit kruid iets toevoegen.
Wel is het aan te raden om het zo vers mogelijk te gebruiken, want dan proef je het typische aroma het best.

Herkomst koriander

Oorspronkelijk komt dit kruid uit China, maar tegenwoordig wordt het ook in Nederlandse kassen geteeld. Het kruid is vanuit het Midden-Oosten in Europa geïntroduceerd en wordt met name veel in het Midden-Oosten en in de Mexicaanse keuken gebruikt.

Koriander en gezondheid

Koriander wordt, mede omdat het veel antioxidanten bevat, al eeuwen als medicijn gebruikt. Zo wordt het vaak gebruikt als middel tegen hoofdpijn en maagproblemen. Ook voorkomt het de opbouw van darmgassen en gaat het opgeblazenheid en winderigheid tegen.
Het bevat veel vitamine K. Daarnaast bevat koriander ook vitamine A, B1, B2, B6, B11 en vitamine C. Tevens bevat het plantje ijzer, mangaan, kalium, calcium, fosfor, magnesium en zink. Het kruid werkt als een natuurlijk antibioticum en helpt het tegen de salmonella-bacterie. Bovendien kan het goede ijzergehalte van dit kruid mensen helpen om van bloedarmoede af te komen.

Koriander kweken

Je kunt ook zelf koriander zaaien, buiten doe je dit van april tot juni, binnen kan dat bijna jaarrond. Zaai op ongeveer 10 cm uit elkaar en bedek de zaden met een beetje aarde. Druk die aarde een beetje aan. Om regelmatig te kunnen oogsten is het verstandig elke drie weken opnieuw te zaaien. Zo heb je altijd verse koriander bij de hand.

De jonge planten moeten regelmatig water hebben voor een goede groei.
Wanneer de plant doorschiet, rond juli, vormen zich mooie witte bloemen. Deze bloemen vormen uiteindelijk nieuwe zaden die je volgend jaar weer opnieuw kunt zaaien. Oogst de zaden pas wanneer ze helemaal droog zijn.

De bijzondere smaak van koriander

Sommige mensen vinden koriander naar zeep smaken en laten daarom dit bijzondere kruid links liggen. Ook voor die mensen is er hoop, want hoe vaker je het eet, hoe lekkerder je het gaat vinden. De zeepsmaak zal dan naar de achtergrond verdwijnen.

Meer inspiratie:

Geneeskrachtige kruiden
Popcornkiemen kweken – Zo doe je dat
Recept: Wortelsalade
Peterselie zaaien

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

Stadstuinieren 2018-01

Meer over:

logo
Sluiten
close