Kweepeer kweken en oogsten - Stadstuinieren
artikel

Kweepeer kweken en oogsten

Kweepeer bloesem en oogst

Cydonia oblonga

De kweepeer is een exotische vaste plant uit het Midden-Oosten met prachtige witte, roze of donkerrode lentebloesem. Tegen het najaar verschijnen de heerlijke gouden peerachtige vruchten. Kweepeerbomen zijn er in verschillende formaten; van bomen die wel vijf meter hoog kunnen worden tot een ​​dwergvariëteit van slechts één meter.

“Kweepeervruchten kunnen door hun heerlijke aroma als natuurlijke geurverfrisser gebruikt worden”

Zaaien/Planten: herfst/ winter
Hoogte: 1 – 5 m
Afstand: 50cm – 1m
Oogsten: rond september
Eetbare delen: fruit
Smaak: combinatie van appel en peer
Thuis: Turkije en Midden Oosten

Planten en verzorgen

Jonge kweepeerbomen zijn van oktober tot maart te bestellen. De grotere rassen hebben meestal ondersteuning nodig en ze zijn ook verkrijgbaar als leistruik die in een waaiervorm tegen een hekwerk opgroeit.
Graaf een gat dat tweemaal de grootte heeft van z’n kweekpot. Voeg daar een laag waterkerende potgrond en compost aan toe, zodat de bovenkant van de kluit gelijk is met de bovenkant van de grond. Verwijder de kluit uit de pot, plaats het in het gat en vul het op met potgrond. Geef het hierna flink water.

Kweepeer kweken in pot

Neem een pot van minimaal zestig liter. Wanneer de boom zijn pot ontgroeit kan deze weer verpot worden. Sowieso is de regel: Hoe groter de pot, des te beter voor de boom. Bomen in potten kunnen sneller uitdrogen dus vergeet niet om ze regelmatig water te geven en hen te voorzien van wat extra voeding tijdens de zomer. Een goede mulch, zoals bladcompost, om de voet van de boom, zal ook helpen om het vocht vast te houden.

Kweepeer oogsten

Rond september en oktober zal het fruit een goudgele kleur krijgen en heerlijk zoet gaan ruiken. Zo weet je precies dat ze rijp zijn en dus klaar om te oogsten. De schil van kweepeervruchten varieert in textuur van de populaire gladde tot de vreemd-ogende bobbelige versie, die eruit ziet als een ruimte wezen.

Kweeperen in de keuken

Rauwe kweeperen kunnen droog smaken, maar als je ze kookt, bakt of zelfs grilt zullen ze voor je ogen transformeren. Het witte vruchtvlees wordt roze en de aromatische smaak en geur zullen je verrassen. Kweepeervruchten kunnen door hun heerlijke aroma als natuurlijke geurverfrisser gebruikt worden, simpelweg , door ze her en der in huis te plaatsen.

De vrucht bevat heel veel pectine (het natuurlijke opstijfmiddel dat in de meeste vruchten zit) en is daarom perfect voor jam, gelei of de Spaanse favoriet Membrillo, ofwel kweepeerpasta.

Membrillo – Kweepeerpasta

Membrillo wordt gemaakt door de vruchten in te koken met suiker en een beetje citroensap, het geheel te pureren en vervolgens op een bakplaat te gieten en te laten afkoelen, of in de oven te bakken voor een stevigere pasta. Kweepeerpasta is zeer veelzijdig. De Spanjaarden bedachten een heerlijke combinatie door het met schapenmelkkaas te serveren. Het gaat ook erg goed samen met vlees of zoete gerechten, zoals een kwarktaart of ijs. Wie kan dat nou weerstaan?

 

Meer fruitige gewassen:

Recept: Galette met bramen en herfstframbozen
Japanse wijnbes kweken
Romke van de Kaa: Sinaasappelboom
8 lekkere aardbeirassen
Bessen vermeerderen – Zo doe je dat
Pink lemonade – Roze bessen kweken

 

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Stadstuinieren 2014-04 – Tekst en fotografie: Natassia Doets

logo
Sluiten
close