Kweken met de kids: Bonen

“Bonen kiemen ongelooflijk snel, dat is leuk om te observeren”

Kweken met de kids: Bonen 3Bonen zijn veruit de meest favoriete groente van kinderen om te kweken en eten. Bonen ontkiemen ongelooflijk snel, leuk om te observeren! Het is ook een geweldige manier om kinderen het proces van zaad tot vrucht te leren begrijpen. Als je de bonen volledig laat rijpen en drogen aan de plant, kun je ze oogsten en opnieuw planten om de cirkel rond te maken.

* Er zijn verschillende categorieën bonen: snijbonen, pronkbonen, stambonen, stamslabonen, stamsnijbonen, boterbonen en droogbonen. Er zijn ook bijzondere soorten zoals de limabonen, de lablabbonen en de kousenband.

* Voor kleine tuinen of op balkons: probeer eens de stambonen die geen steun nodig hebben en goed groeien in potten of bakken.

* Bonen zijn verkrijgbaar in een waaier van kleuren waaronder de gele of paarse variëteiten, die er geweldig uitzien en leuk zijn voor kinderen.

 

ZAAIEN: Eind april – juli in zonnige, goed gedraineerde, vruchtbare grond. Bonen houden niet van wortelverstoring, dus zaai ze ofwel direct ter plekke (vanaf half mei) of in WC-rollen of diepe lange potten om ze later uit te planten.

VERZORGING: Zorg voor een klimrek of tipi voor klimbonen. Geef ze bij warm weer goed water.

OOGSTEN: Juli – oktober. Oogst regelmatig om de plant te stimuleren meer bonen te produceren.

BEWAREN: Het beste kunnen ze direct na het oogsten gegeten worden, maar ze zijn nog ongeveer 5 dagen houdbaar in de koelkast. Om in te vriezen: wassen, toppen en blancheren. Vries een enkele laag in, in diepvrieszakken; tot 12 maanden houdbaar.

Kweken met de kids: Bonen 2BEREIDEN: Zowel in zijn geheel, gehalveerd of gesneden. Verwijder de uiteinden (en eventuele draadjes). Kook, stoom of wok ze kort.

HEERLIJK MET: Ham, eieren, boter, olijfolie, zwarte peper, citroensap, knoflook, sojasaus en sesamzaad.

 

Zaai een paar bonen in een doorzichtige bak, zoals een glazen pot of een ‘ouderwets’ CD-doosje. Zo kunnen kinderen de boon tot leven zien komen!

Stadstuinieren 2015-03 – Tekst en fotografie: Natassia Doets