Kweken met de kids: Vaasjes uit eigen tuin

“Lekker kliederen en creatief zijn”

Een moestuin is vaak een verlengstuk van de keuken. Je verbouwt er je groente en fruit om er uiteindelijk van te kunnen smullen. Betrek je kinderen erbij en je moestuin krijgt vaak een heel andere dimensie. Je moestuin is dan niet alleen handig als ‘voedselleverancier’, maar werkt ook educatief en artistiek. Je kinderen leren in een moestuin over de seizoenen, groeistadia, insecten, en natuurlijk de verschillende soorten groenten. Zo leren ze hoe tomaten en aardappels uiteindelijk op hun bord belanden.

Het uithollen van bepaalde groenten en fruit laat kinderen van dichtbij ervaren hoe ze er rauw van binnen uitzien en voelen. Het is leuk, kliederig, leerzaam, en je eindigt met een mooie, natuurlijke, en winterse versiering. Maak zelf een beginnetje, maar laat daarna de kinderen lekker graven en scheppen. Laat je niet beperken tot Sint Maarten en Halloween. Dit is hoe dan ook een leuke bezigheid.

1. Kies een stuk groente of fruit met een dikke, harde huid, zoals pompoen, knolraap of granaatappel. Typische wintergroenten werken het beste.

2. Kijk in welke positie het stabiel staat, en snij dan horizontaal de top eraf. Je kunt ook een dun laagje van de onderkant zodat je groente goed blijft staan.

3. Laat je kind alle zaadjes met een lepel of met z’n vingers eruit schrapen. Was het binnenste gedeelte goed uit. Bij groenten zonder zaadjes kun je een scherpe theelepel gebruiken om er een verdieping in te schrapen.

4. Vul met water en het is een prachtige natuurlijke vaas. Je kunt er ook een theelichtje in laten zakken, of er een kaars in zetten, als sfeervolle winterse verlichting.

Stadstuinieren 2015-06 – Tekst en fotografie: Natassia Doets