Kweken met de kids: Aardbeien

“Heerlijk snoepen van eigen oogst”

Heb je ooit een kind ontmoet dat niet van aardbeien houdt? Veel mensen kopen voor hun kinderen aardbeienplanten uit de supermarkt of het tuincentrum, maar wist je dat je ze ook zelf uit zaadjes kunt kweken?

Je eigen fruit kweken is een prachtige ervaring om met je kinderen te delen. Anders dan veel andere fruitgewassen hebben aardbeien maar weinig ruimte nodig.

Er zijn honderden verschillende rassen die binnen een aantal groepen vallen:

Gecultiveerde Hybriden (F1): die in juni en juli rijp worden (de aardbeitjes die je vaak in de supermarkt koopt). Zaai binnen op kamertemperatuur tussen januari en maart, om in hetzelfde jaar nog te kunnen oogsten.
Zaai tussen april en juni voor een oogst vanaf het volgende jaar.

Bosaardbeien: die intens zoete aardbeitjes produceren in ‘kabouterformaat’. Hun kleur varieert van geel en wit tot verschillende tinten rood. De plantjes groeien in kleine bosjes, produceren geen uitlopers en zijn een prima bodembedekker.
ZAAIEN: Binnen onder glas van januari tot maart.
UITPLANTEN: Mei t/m juni.
OOGSTEN: April t/m juli.

Doordragers: deze produceren minder fruit per oogst, maar hebben een lang seizoen, dat loopt van juni t/m oktober.
ZAAIEN: Binnen onder glas van januari tot eind maart.
UITPLANTEN: na ijsheiligen.

En tenslotte nog de ‘New Kids In Town’: de Ananas-aardbei en Framberry.
Te koop als jonge plantjes (niet mogelijk om uit zaad te laten groeien). De ananas-aardbei draagt heerlijke witte vruchten die naar ananas smaken. Framberries dragen ronde rode vruchten die naar superzoete frambozensnoepjes smaken.

Kies rassen uit al deze groepen, zodat je bijna het hele jaar door met je kinderen kunt genieten.

ZELF BESTUIVEN? De meeste aardbeiensoorten zijn zelf bestuivend en hebben dus mannelijke en vrouwelijke voortplantingsorganen. De ananas-aardbei kan zichzelf echter niet bestuiven omdat het alleen een vrouwelijke plant is. Voor voortplanting en fruitproductie moet je ze dus naast andere aardbeiensoorten planten

Cashew Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets