Kweken met de Kids: Radijsjes

“Eerst zelf kweken en dan knapperige radijschips smullen

Als je met kinderen tuiniert, kan wachten op de oogst lastig zijn, maar radijsjes zijn al vier weken na het zaaien klaar. Oogst ze jong, voordat ze bitter worden. Op deze manier zullen je kinderen met veel plezier hun zelfgekweekte radijsjes oppeuzelen. In al je enthousiasme heb je misschien wat te veel gezaaid, maar met wat creativiteit in de keuken kom je makkelijk door deze overvloed heen. Probeer bijvoorbeeld eens wat knapperige radijschips. Kinderen vinden het heerlijk!

ZAAIEN:

Zaai tussen maart en september elk paar weken, 1-2 centimeter diep en 3 centimeter van elkaar.

VERZORGING:

Geschikt voor de meeste grondtypes, in volle zon of half schaduw. Goed wieden en regelmatig water geven.

OOGSTEN:

Na 4 á 5 weken wanneer ze een doorsnede van 2,5 centimeter hebben. Oogst wat je nodig hebt en de rest een week later.

BEWAREN:

Bewaar radijsjes met de bladeren er nog aan in een plastic bakje (de blaadjes zijn ook eetbaar en lekker in de wok of in salades) tot 5 dagen in de koelkast. Om ze in te vriezen, snijd ze in plakjes, blancheer 2-3 minuten en verpak in vacuüm diepvrieszakjes.

BEREIDEN:

Was en leg ze een uur voor consumptie in een kom ijswater. Radijsjes zijn het lekkerst met mascarpone, Griekse yoghurt, pijnboompitten, balsamico, munt, ui, olijven en makreel.


Wist je dat:

radijsjes verkrijgbaar zijn in verschillende kleuren, niet alleen rood? Bijvoorbeeld geel, oranje, wit en paars.

Experiment

Ook een leuk experiment met de kids is om een paar radijsjes door te laten schieten. Je oogst dan de eetbare radijspeulen, die vaak veel zachter en zoeter van smaak zijn dan de radijsjes zelf.

Stadstuinieren 2015-02 Tekst en fotografie: Natassia Doets