Maak eens een Kruidenspiraal

“een leuke manier om een eetbare kruidentuin te maken”

Maak eens een kruidenspiraal

Een kruidenspiraal is een spiraalvormige constructie van ca. 2 meter breed en hoog. Een leuke, handige vorm voor kruiden en andere lage en middelhoge (eetbare) planten.

In een kruidenspiraal creëer je diverse microklimaten binnen een klein oppervlak, waarin verschillende soorten kruiden samen kunnen leven. Perfect voor een balkon of kleine stadstuin dus.

De indeling van de kruidenspiraal

De bovenste laag zal droger zijn (omdat het water naar beneden stroomt) en meer zon krijgen: geweldig voor warmteminnende rozemarijn, tijm, salie en kamille.
De onderste laag en de op het noorden gelegen schaduwzijde, zal een koeler, natter klimaat hebben en dus geschikt zijn voor planten zoals munt, peterselie en koriander.

Voordelen van een kruidenspiraal

  • Je maakt optimaal gebruik van zowel de horizontale als de verticale ruimte.
  • De kruidenspiraal kan gebouwd worden op elke zonnige plek, op grond, steentjes, tegels of zelfs op beton (boor enkele drainage-gaten in het beton).
  • Je kunt gebruik maken  van gerecycleerd materiaal zoals stenen, bakstenen, oude tegels, boomstammen etc.
  • Ook een minivijver aan de onderkant is mogelijk. Hierin plaats je bijvoorbeeld wasabi, waterkers of watermunt.
  • Een kruidenspiraal is gunstig is voor de biodiversiteit, zoals lieveheersbeestjes, bijen en andere insecten, vogels en zelfs kikkers (als je de vijver toevoegt).
  • Met een kruidenspiraal is het makkelijk om gebruik te maken van de versterkende eigenschappen van de planten.  Afrikaantjes verdrijven bijvoorbeeld plaag-dieren en komkommerkruid en kamille verbeteren de groei en de smaak van naburige planten.
  • Het is een echte blikvanger voor je stadstuin of je balkon.

Stadstuinieren

Tijdschrift voor de kweker
Voor balkon, dakterras of moestuin

Jaarabonnement vanaf € 22,50

Abonnement-Stadstuinieren

Stadstuinieren 2015-01 Tekst en fotografie: Natassia Doets