Radijs Mantanghong kweken

“En als een extraatje is er ook nog het geheim van radijscapsules”

Mantanghong , bekend als ‘prachtig hart’ en ‘radijs watermeloen’, wordt geteeld voor zijn opvallende groene en witte bal-achtige wortel en het verrassende magenta vruchtvlees binnenin.

Verrassend genoeg is Mantanghong eigenlijk een soort Chinese radijs die gekweekt wordt in Groot-Brittannië! Deze plant geeft niet alleen een supersnelle oogst, maar kan op allerlei manieren in de keuken worden gebruikt en bijna het hele jaar worden gekweekt. Niet alleen de knol, maar ook de bladeren zijn zeer eetbaar. En als een extraatje is er ook nog het geheim van radijscapsules.

Zaaien & Verzorgen

Zaai Mantanghong van maart tot september, dun en 1 cm diep. Zaai ter plekke in fijne, goed drainerende grond, omdat radijs niet graag wordt overgeplant. Als je in de zomer zaait, geef ze dan een semi-schaduwrijke plek om te voorkomen dat ze gaan doorschieten.

Zodra de zaailingen een klein bos bladeren hebben, kun je ze ’t beste uitdunnen tot 15cm tussen de planten. Belangrijk is ook om ze bij droog weer goed water te geven.

Oogsten & Toepassen

Wij beloofden snelheid. Nou, deze schoonheden zijn al in slechts twintig á dertig dagen oogstklaar en zijn dan ongeveer zo groot als een tennisbal.

In tegenstelling tot hun kleinere zomer-familieleden kan Mantanghong ook in de winter worden gekweekt én zeer groot worden, met een wortelgewicht van bijna een halve kilo! De wortels kunnen in de grond blijven totdat je ze nodig hebt, maar bescherm ze als het gaat vriezen met fleece of stro. De wortels kunnen ook enkele weken in de koelkast worden bewaard.

De mooiste manier om Mantanghong te serveren is in dunne plakjes met een scheutje olie of dressing. Maar het smaakt ook geweldig in een roerbakschotel, gehakt door een salade of gewoon geraspt en gemengd met een klodder Griekse yoghurt. De bladeren zijn ook lekker en gaan zelfs verrassend goed in een ‘groene smoothie’.

Radijs Capsules

Als je niet de hele Mantanghong-knol gaat oogsten zul je voor een speciale verrassing komen te staan. Je zult dan merken dat de plant na het bloeien rijen ‘vruchten’ gaat produceren, die hauwen worden genoemd. Deze knapperige zaaddozen kunnen rauw of licht gekookt worden gegeten; ze smaken heerlijk zoet en een beetje pittig.

Door zijn opvallende kleur wordt Mantanghong vaak gesneden in de vorm van rozen of in andere decoratieve vormen.

Tip: Houd je niet van die pittige radijsachtige smaak?

Schil dan gewoon de witte huid weg en je houdt het rode nootachtig en zoete vruchtvlees over. Serveer met yoghurt en honing als een traktatie die zelfs kinderen heerlijk zullen vinden!

Stadstuinieren 2014-03 – Tekst en fotografie: Natassia Doets