Snel en gemakkelijk microgroenten kweken

Toon Roozen ontwikkelt hip kweeksysteem

Op een leuke en gemakkelijke manier werken aan een gezonder voedingspatroon? Het kan, met CressToday, een project van Toon Roozen. Stadstuinieren sprak met deze jonge ondernemer met een passie voor de piepkleine kiemplantjes, ofwel cressen.

“Sommige cressen zijn al na zeven dagen klaar, waardoor je het plezier van het oogsten veel vaker kan ervaren dan bij gewone kruiden!”

Urban farming in de keuken

Het begon allemaal vanuit de studie Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam. “In het derde jaar van mijn studie volgde ik een gastcollege over Urban Farming. Daar is mijn interesse in het ontwikkelen van een kweeksysteem voor in de keuken ontstaan”, zo vertelt Toon. Tijdens het laatste jaar kon hij bij het bedrijf Koppert Cress afstuderen, de grootste leverancier van cressen voor gastronomie ter wereld. “Hier deed ik onderzoek naar de mogelijkheden om consumenten bewustere voedingskeuzes te laten maken. Dit resulteerde uiteindelijk in CressToday.”

Kweken met LED

De kweekinstallatie ziet eruit als een soort Nespresso-apparaat: je plaatst er kweekmatjes in met de zaadjes voor de kiemplantjes. De kweekinstallatie maakt gebruik van zuinige LED-verlichting en een slim watergeefsysteem. Als je alles gevuld hebt, doet het apparaat de rest. Net zo eenvoudig als het zetten van een kopje koffie dus.

Geen schoteltje tuinkers

Iedereen kweekte als kind wel eens een schoteltje met tuinkers. Toon vertelt dat zijn systeem veel beter werkt: “Tuinkers groeit heel makkelijk, maar cressen hebben meer nodig dan een beetje water op een watje. Zo ontkiemen ze het beste in een donker en vochtig klimaat, daarvoor hebben we een semitransparant dekseltje gemaakt. De plantjes groeien op een bedje van een soort houtvezel, waarin extra voedingsstoffen zitten. Meer dan een watje dus!”

 

Cressen met anijssmaak

De verse cressen zitten bomvol vitamines en mineralen: “In een paar cressen zitten evenveel antioxidanten als in een hele broccoli”, zo legt Toon uit. “Het leukste is dat je met enorm veel verschillende smaken kunt variëren. Er zijn cressen met knoflook-,  mosterd-, koriander-, tot komkommersmaak. Sommige cressen zijn al na zeven dagen klaar, waardoor je het plezier van het oogsten veel vaker kunt ervaren dan bij gewone kruiden. Mijn favoriet is op dit moment een cress met anijssmaak, die ik gebruik op toetjes. Het is een geweldige smaakmaker! Je kunt de cressen gebruiken als garnering van een maaltijd, op een belegd broodje, door de salade, in de soep of in je flesje water voor onderweg. Met andere woorden, er zijn ontzettend veel mogelijkheden!”, zo vertelt Toon enthousiast.

 

Stadstuinieren 2015-06: Tekst Susan Lambeck | Fotografie: Grown