Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5 - Stadstuinieren
Moestuin

Moestuinplannen van Peter Bauwens: Tuin 5

Moestuinplan met vaste planten

Speciaal voor Stadstuinieren heeft Peter Bauwens zes moestuinplannen van precies één vierkante meter gemaakt. Afhankelijk van de ruimte die je tot je beschikking hebt kies je het aantal tuintjes dat je lekker vindt. Een mooie moestuin met vaste groenten wordt zo een fluitje van een cent.

Vaste groenten in de moestuin

De ontwerpen

Hieronder zie je het vijfde ontwerp van de zes voorbeeldtuintjes die elk precies één vierkante meter ruimte innemen. Heb je meer plaats, dan gebruik je gewoon twee of meer ontwerpjes. Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!
Elke mini-tuin krijgt één centrale basisgroente. Rond dit gewas komt een rij met groenten in een contrasterende bladvorm. En als derde keuze komen planten die minder plaats nemen, maar extra bloei en oogst geven. Bollen zoals ui en knoflook zijn ideaal. De andere tuintjes vind je onder deze links:  Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4 en Tuin 6

“Even uitmeten, aanplanten, de bodem bedekken en klaar!”


Tuin 5

3 x klimspinazie (Hablitzia tamnoides)
3 x bronzen venkel (foeniculum vulgare ‘Bronze’)
6 x ‘Mc Gregor’ biet

 

Klimspinazie

Centraal in dit tuintje komt de klimmende spinazie. Zet drie stokken op zo’n 50 tot 60 centimeter uit elkaar stevig in de grond en maak ze bovenaan goed vast. De stokken mogen twee meter hoog zijn. Zet onderaan elke stok een plant. Klimspinazie zal in het eerste jaar een meter, in het tweede jaar anderhalve meter en pas in het derde jaar tot bovenaan uitgroeien.

Bronzen venkel

Wissel de planten af met driemaal bronzen venkel. Vanaf het vroege voorjaar komen de bronskleurige fijn-geveerde bladeren te voorschijn om in de loop van de zomer tot ruim een meter hoog uit te groeien en bovenin zachtgeel te bloeien. Jonge bladeren en stengels, volwassen blad, bloemen en zaden zijn allemaal bruikbaar.

Mc Gregor biet

Voor kleurcontrast gebruiken we ‘Mc. Gregor ‘ rode biet. Eigenlijk gewoon een biet, maar vooral populair vanwege zijn langwerpige donkere blad dat in de koude maanden een mooie zilveren glans krijgt. Mooi en verder ook lekker, gewoon als snijbiet. Door te knippen en plukken en vooral zorgen dat je alle bloei verwijdert, vorm je deze winterharde tweejarige om tot een opvallende, vaste plant.


Zelf ontwerpen?

Er is nog veel meer keuze aan vaste groenten. Rabarber, aardpeer, molsla, zeevenkel, schorseneer, bieslook, Brave Hendrik, tuinzuring… ze zijn allemaal bruikbaar als onderdeel van zo’n vaste opbrengsttuin!

De andere tuintjes vind je hier:

Tuin 1, Tuin 2, Tuin 3, Tuin 4 en Tuin 6

Meer inspiratie:

Zeker eens proberen: Wintertomaten
Venkel zaaien en oogsten
Ketchup maken van rode biet – Zo doe je dat
Biet in de moestuin

Het magazine

Los kopen
€ 7.95
Abonneren
Vanaf € 22.50

 

Stadstuinieren 2017-04 – Tekst en fotografie: Peter Bauwens

logo
Sluiten
close