Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Doe het zelf: Insectenhotel

Zelf iets maken of recyclen is helemaal in! Er staan genoeg creatieve do-it-yourself ideetjes op internet, maar vaak is niet duidelijk hoe het precies gemaakt is. Stadstuinieren laat je eenvoudige doe-het-zelf projecten zien, waarmee je zelf meteen aan de slag kunt....

Pluk & Plenty: Een moestuin met een verhaal

Onder de rook van Tilburg, op een steenworp afstand van de Belgische grens, ligt moestuin Pluk & Plenty. De idyllische tuin is een pleisterplaats voor fietsers en levensgenieters, maar ook voor mensen die begeleiding zoeken in de vorm van een structurele dagbesteding. Tom Ribbens, een van de initiatiefnemers en coach, gaf ons een rondleiding door deze bijzondere tuin.

Groene geheimen: Aardbeimelde

Aardbeimelde is een bijzondere plant met eetbare, spinazie-achtige bladeren en eigenaardige roze schijnvruchten. Jammer genoeg smaken ze niet naar aardbeien. Maar ze zijn wel heel decoratief en leuk om te kweken en te serveren!

Rotterdamse Munt: Een geurige oase in de stad

Er is al veel bedrijvigheid als ik op een frisse lente-ochtend aankom bij de stadstuin in Rotterdam-Zuid. Een kleuterklas rent in het rond, twee mannen zijn bezig met het maken van informatiebordjes voor bij de kruiden en een groepje vrouwen zit al keuvelend gezellig onkruid te wieden. ‘Het initiatief is echt ontstaan vanuit de buurt’, zo begint Ingrid haar verhaal.

Romke van de Kaa: Woekerlook

Ik heb een haat-liefde verhouding met deze woekerlook: pluspunten zijn de sierlijke bloemen en de lange bloei. Minpunten zijn de stinkende massa waarin het loof na de bloei afsterft en de hopeloze neiging tot woekeren.

Stella Faber: Mijn Balkontuin

Al jaren schrijft en fotografeert Stella Faber vol passie over de groenten, vruchten, kruiden en bloemen die ze teelt op haar Amsterdamse balkon. Recent verscheen haar boek Mijn balkontuin, over vier seizoenen oogsten van een paar vierkante meter. Stadstuinieren sprak met Stella over haar moestuin op grote hoogte.

Doe het zelf: Mosballen maken

Hoe leuk is het om zelf lekker aan de slag te gaan, buiten of binnen? Er staan genoeg creatieve do-it-yourself ideetjes op internet, maar vaak is niet duidelijk hoe het precies gemaakt is. Stadstuinieren speurt vanaf nu naar eenvoudige doe-het-zelf projecten, waar je meteen mee aan de slag kunt. We bijten de spits af met deze superhippe Japanse Kokedama; in goed Nederlands: mosballen!

Groene geheimen: ‘UFO’ pattisons

Pattisons zijn verzot op warmte en het is dus het beste van april tot eind juni te zaaien. Zaai de zaadjes 2cm diep (liggend op hun kant) in een pot en plaats deze in een zonnige vensterbank. Plant eind mei uit en geef regelmatig water en extra voeding. Houd de bodem vochtig door een goede laag mulch rond de stam te leggen.

Pattison planten zijn gevoelig voor ‘Echte Meeldauw’, dat de bladeren bedekt met een wit schimmel. Gebruik hiertegen een huisgemaakte melkspray (Gewone melk? Inderdaad). Meng de melk 1:1 met water en spuit dit om de week aan beide zijden van de bladeren. Dit werkt het beste preventief en wanneer de zon er op schijnt.

Groene geheimen: Daikon radijs

Daikon radijs (ook wel bekend als mooli) is geen alledaagse supermarkt-groente. In tegenstelling tot de gewone rode radijs kan deze reuzenwortel wel 40 centimeter lang worden! Helaas worden de eetbare kwaliteiten van daikon in de ‘westerse wereld’ ondergewaardeerd, waardoor het vaak alleen gebruikt wordt als veevoer.