Inspiratie

Maak kennis met bijzondere gewassen en stadstuinen om van te smullen. Lees verhalen van andere tuinders en leer alles over wildplukken.

Groene geheimen: ‘UFO’ pattisons

Pattisons zijn verzot op warmte en het is dus het beste van april tot eind juni te zaaien. Zaai de zaadjes 2cm diep (liggend op hun kant) in een pot en plaats deze in een zonnige vensterbank. Plant eind mei uit en geef regelmatig water en extra voeding. Houd de bodem vochtig door een goede laag mulch rond de stam te leggen.

Pattison planten zijn gevoelig voor ‘Echte Meeldauw’, dat de bladeren bedekt met een wit schimmel. Gebruik hiertegen een huisgemaakte melkspray (Gewone melk? Inderdaad). Meng de melk 1:1 met water en spuit dit om de week aan beide zijden van de bladeren. Dit werkt het beste preventief en wanneer de zon er op schijnt.

Groene geheimen: Daikon radijs

Daikon radijs (ook wel bekend als mooli) is geen alledaagse supermarkt-groente. In tegenstelling tot de gewone rode radijs kan deze reuzenwortel wel 40 centimeter lang worden! Helaas worden de eetbare kwaliteiten van daikon in de ‘westerse wereld’ ondergewaardeerd, waardoor het vaak alleen gebruikt wordt als veevoer.

Wildplukken: Judasoren

Als de bladeren van de bomen zijn, kun je de judasoren het beste zoeken en spotten. Ze zijn praktisch het hele jaar door te vinden, maar in de winter zijn ze het beste zichtbaar. Erg smakelijk zijn ze niet; ze bevatten gewoon weinig smaak. Maar het is een welkome paddenstoel in deze periode van schaarste in het wildplukken.

Taco’s Stadsmoestuin: Nieuwe lente, oogst en avonturen

Het is een soort oud & nieuw in de moestuin. Nog net wat veldsla, maar ook al nieuwe rucola. De compost is net gezeefd en de ton zit alweer halfvol. Een heerlijke maand waarin vrijwel alles gezaaid kan worden en anders binnen voorgezaaid. Ik kon weer buiten schrijven....

Chilipepers: Planning van het nieuwe seizoen

Chilipepers zijn de smaakmakers van de wereldkeuken. Mild of heet, zoet of exotisch, ze zitten altijd boordevol smaak.
Er zijn tal van toepassingen van chilis in de keuken: je gebruikt ze in pikante sauzen, vers in salades, gevuld als voorafje, in salsa’s of als kruid.
Daarnaast zijn het ook schitterende planten, die prachtige vruchten voortbrengen …

Romke van de Kaa: Citroengeur

Citroengeur vind je niet alleen in citroenen, maar de geur komt in allerlei plantenfamilies voor. Er zijn zelfs planten die sterker naar citroenen ruiken dan de citroen zelf. Veel van die planten, zoals de citroengeranium of citroengras, zijn niet winterhard maar er zijn toch aardig wat naar citroen geurende gewassen die onze winters in de tuin overleven.

Optimale oogst met led-verlichting

De mensheid is al bijna 10.000 jaar bezig met het naar de hand zetten van natuurlijke processen voor een optimale oogst. Toch zijn de meeste telers nog steeds afhankelijk van de weeromstandigheden. Veranderingen in ons klimaat, zoals lange periodes van droogte en...

Aubergines: Tips voor een succesvolle oogst

Tussen de grote diversiteit aan groenten in mijn tuin, is het moeilijk kiezen om er de lekkerste, de mooiste, de meest boeiende uit te halen. Maar als er één elk jaar bovenaan op mijn verlanglijstje staat, dan is het wel de aubergine. Misschien gewoon omdat die planten zo ongeveer de meeste aandacht vragen van alle planten in mijn tuin.